Bussen De Lijn rijden weer vanuit Brussel-Noord
Foto: Photo News

Om 9 uur, een uur vroeger dan aangekondigd, rijden er weer bussen van De Lijn vanuit het station Brussel-Noord. Dat meldt de Vlaamse vervoersmaatschappij.

Nu de transmigranten het Noordstation verlaten hebben, werd een terugkeer naar de haltes onder het station voorbereid. 

'Er is nog een centrale hal die afgesloten blijft, maar de busperrons zijn vrijgegeven', zegt woordvoerster Sonja Loos. 'De Lijnwinkel in het station Brussel-Noord blijft wel nog de hele week dicht. In het station Brussel-Zuid is er een bijkomend loket geopend. Ook online vervoersbewijzen aankopen, blijft een mogelijkheid.'

De Lijn besliste onlangs om niet meer halt te houden onder het Noordstation. De chauffeurs klaagden al maanden over onveilige en onhygiënische omstandigheden, gelinkt aan de groep trans­migranten die al maanden in het station verbleef. De halte werd daarom verplaatst naar het Rogierplein. 

Eén week voor de verkiezingen liet staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) Brussel-Noord ontruimen. De oplossing voor de inhumane situatie van de migranten in het station kwam er na discreet overleg tussen verschillende hulporganisaties en de lokale (Schaarbeek), gewestelijke (Brussel) en federale overheid. 

148 migranten uit het station zijn vrijdag opgevangen door het Rode Kruis, Samusocial en het Burgerplatform voor Steun aan de Vluchtelingen. Wie terugkeert naar het station, wordt door de politie opgepakt en naar een gesloten centrum gebracht.

Afgelopen weekend pakte de politie drie migranten op die opnieuw in het station wilden overnachten. Het ging om twee volwassenen en één minderjarige. Een volwassene werd vrijgelaten, omdat hij in het bezit was van een bevel om het Belgisch grondgebied te verlaten. De andere volwassene werd naar een gesloten centrum gebracht en de minderjarige werden naar een gesloten centrum voor minderjarigen gestuurd.