Tientallen migranten probeerden Kanaal over te steken in kleine bootjes
Een patrouilleboot in Dover Foto: BELGAIMAGE

Er zijn dit weekend 52 migranten onderschept die met kleine bootjes probeerden het Kanaal over te steken.

Sinds november vorig jaar werden al minstens 616 ‘bootvluchtelingen’ geteld op het Kanaal, die naar Groot-Brittannië wilden oversteken.

Ook dit weekend waren er verschillende incidenten, goed voor in totaal 52 migranten die de oversteek probeerden te maken. Dat zegt de Britse grenspolitie aan Sky News.

Gisteren waren er twee incidenten, volgens de grenspolitie. Omstreeks half zes ‘s ochtends werd een opblaasbaar bootje met elf mensen aangetroffen op het water. De mannen beweerden dat ze de Iraanse nationaliteit hebben. Twee uur later werd nog een boot onderschept, met negen migranten aan boord. Het zou gaan om Iraniërs en Irakezen. Bij de opvarenden was ook een twaalfjarige jongen. De migranten werden overgedragen aan de migratie-autoriteiten in Groot-Brittannië.

Om vier uur zondagochtend werd opnieuw een klein bootje gelokaliseerd voor de kust van Dover, aldus Sky News. Daarop zouden dertien mensen hebben gezeten, onder wie vrouwen en kinderen, die verklaarden uit Iran en Irak te komen. Later op de dag werden nog meer mensen op zee aangetroffen door de grenspolitie. Ook de Franse politie maakte melding van een boot die werd onderschept, voor de kust van Cap-Gris-Nez.

Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwt dat iedereen die het Kanaal probeert over te steken met een kleine boot, zijn leven op het spel zet.

Mogelijk was het rustige weer en de kalme zee in Dover een verklaring voor de veelvuldige pogingen van dit weekend.