De 24e editie van de Pride Parade in Brussel verliep niet vlekkeloos. De politie haalde de actievoerders van Reclaim the Pride uit de optocht. De groep protesteert tegen de 'pinkwashing' van de Pride.

Het politieoptreden verliep hardhandig en het kwam tot stevig trek- en duwwerk langs beide kanten. Minstens een persoon werd in de boeien geslagen.

'We protesteren tegen de politieke recuperatie van de Pride, tegen het gebrek aan politieke actie en de onzekerheid waarin LGBTQIA+ en sekswerkers nog steeds leven', kondigden de actievoerders, die zich enkel identificeren met schuilnamen, zaterdagochtend aan. 'De Belgian Pride is een politiek, commercieel en toeristisch circus geworden. Politici komen er een plaats innemen die de hunne niet is, op zoek naar stemmen, en monopoliseren een feest dat oorspronkelijk deel was van de strijd, het verzet en de revolutie van de LGBTQIA+. Die pinkwashing doet het doel van de parade vervagen en reduceert haar tot een carnaval.'

Hun protest werd allesbehalve op prijs gesteld door de Brusselse politie die de groep in de Ravensteinstraat uit de parade haalde en aan de zijkant van de weg duwde. Daar moesten de actievoerders wachten terwijl de parade voorbij trok.

Van de Ecolo-wagen kwam er kort enige steun maar de andere politieke partijen werden door de actievoerders veelal op boegeroep onthaald. Vooral de N-VA-truck moest het daarbij ontgelden, die werd uitgescholden en bekogeld met waterflesjes en -ballonnen. Ook toen de PS-wagen langsreed, liepen de gemoederen op. De politie moest op dat moment traangas gebruiken en de actievoerders nog verder terugdrijven.