Ook CD&V wil belastingvermindering voor kinderopvang, Open VLD biedt meer
Wouter Beke, Hilde Crevits en Kris Peeters. Foto: belga

Op haar gezinsdag heeft de partij CD&V zichzelf uitgeroepen als dé gezinspartij met een tienpuntenplan voor gezinnen met kinderen.

Geen groot spektakel, geen politici op gekke attracties of toespraken dit jaar op de gezinsdag van CD&V. Die valt immers samen met de uitvaart van de in Antwerpen vermoorde Julie Van Espen. Maar op acht dagen voor de verkiezingen grijpt CD&V de gezinsdag wél aan om een tienpuntenplan voor te stellen waarmee de partij gezinnen met kinderen een duwtje in de rug wil geven.

De christendemocraten willen jonge gezinnen financieel helpen door het maximaal in te brengen bedrag voor de belastingvermindering in de kinderopvang te verdubbelen. Per dag per kind in de opvang zouden ouders dan tot 10 euro belastingvermindering krijgen. 

Opvallend: eerder deze week pleitte Open VLD voor een belastingaftrek van 15 euro per dag. (En ook voor langere openingsuren van de naschoolse opvang).

CD&V wil het aantal plaatsen in de kinderopvag verhogen, ook voor wie onregelmatige uren heeft. Ouderschapsverlof zou flexibeler moeten worden. Binnenkort kunnen ouders dat per halve dag opnemen, om bijvoorbeeld op woensdagnamiddag thuis te blijven, zei een jarige CD&V-vicepremier Kris Peeters. De partij pleit om ook grootoudersschapsverlof mogelijk te maken.

CD&V wil voorts het belastingkrediet voor kinderen ten laste tegen 2024 verdubbelen tot 940 euro.

Onderwijs is een tweede speerpunt in de gezinsmaatregelen van CD&V. Crevits wil er voor het kleuteronderwijs 1.500 kinderverzorg(st)ers bij, een verdrievoudiging, zodat elke peuterklas zo’n verzorg(st)er heeft en de kleuterjuf of -meester de handen vrij heeft voor pedagogische taken.

Tot slot pleit de partij voor een verdrievoudiging van de fietsinvesteringen wat moet leiden tot 3500 km nieuwe fietspaden.

 

Ook CD&V wil belastingvermindering voor kinderopvang, Open VLD biedt meer
Een knuffel voor Joke Schauvliege. Foto: belga