Australische premier wint verrassend verkiezingen
Scott Morrisson vierde zijn overwinning met zijn gezin Foto: AP
De regerende conservatieve coalitie van premier Scott Morrison heeft een verrassende overwinning geboekt bij de parlementsverkiezingen in Australië. Bill Shorten van de centrumlinkse oppositiepartij Labor heeft zijn verlies toegegeven en stapt op als partijleider.

'Het is duidelijk dat Labor niet de volgende regering zal kunnen vormen', sprak Shorten zijn militanten toe in Melbourne. 'Ik heb Scott Morrison daarnet gebeld om hem te feliciteren.' Shorten stond wekenlang op kop in de peilingen en ook de eerste exitpolls gaven hem de overwinning.

In zijn overwinningstoespraak zei Morrison, een 51-jarige evangelische christen, dan weer dat hij 'altijd geloofd heeft in mirakels'. Morrisson was nog maar sinds augustus aan de macht nadat Malcolm Turnbull was opgestapt omdat zijn eigen Liberale Partij geen vertrouwen meer in hem had. Turnbulls voorganger Tony Abbott was in 2015 op eenzelfde manier opzij geschoven.

Morrisson beloofde lagere belastingen en een begrotingsoverschot voor 2020. Het was geleden van voor de wereldwijde financiële crisis van 2008 dat dat nog het geval was. Shorten wou dan weer meer geld uitgeven aan kinderopvang, volksgezondheid en onderwijs, en beloofde hogere lonen en meer belastingen voor de rijken.

In de afgelopen 12 jaar passeerden 6 premiers de revue, die allen door hun eigen partij werden opzijgeschoven.