Opruiming asbest in Maldegem begonnen
De site van de sporthal werd donderdagavond al volledig afgesloten. De brandweer dekte het dak, waarop de asbestplaten lagen, volledig af. Foto: mye

Een gespecialiseerde firma is gestart met het verwijderen van asbest op de site rond de sporthal in Kleit, een deelgemeente van Maldegem. De werken zullen minstens een week duren, zegt burgemeester Bart Van Hulle (Open Vld).

Gisteren  raakte bekend dat een aannemer die herstellingswerken uitvoerde aan het dak van de sporthal, in de fout zou zijn gegaan bij het verwijderen van asbestplaten. 

Er werd een perimeter vastgelegd rond de sporthal, kinderopvang en een school in Kleit. Op bevel van de burgemeester werden er uit voorzorg 27 extra stalen genomen aan de gevels en in de tuinen van de huizen in de nabije omgeving, om te controleren of daar ook asbestpartikels aanwezig zijn. De resultaten tonen aan dat dat niet het geval is en dat een uitbreiding van de perimeter dus niet nodig is.

In de lokalen binnenin de school en in de kinderopvang werden zaterdagochtend ook extra veegstalen genomen en daarbij is geen asbest gevonden. Daarnaast werden luchtmetingen in de perimeter sporthal-kinderopvang-school uitgevoerd. Ook die bleken goed.

Vanmorgen werd dan gestart met de verwijdering van asbest door een professioneel bedrijf. 'De werken zullen minimum een week duren, mogelijk twee weken', zegt de burgemeester. 'Voor de 23 kinderen in de kinderopvang is een oplossing gevonden op een andere locatie. Ook de 300 kinderen van de school worden tijdelijk ondergebracht in andere scholen of in het cultureel centrum in Adegem.'

 Het kieslokaal, voor de verkiezingen van 26 mei, zal niet in de sporthal maar in de voetbalkantine van F.C. Kleit ingericht worden.

Aannemer heeft vragen over herkomst asbest

Of het verhaal nog een juridisch staartje krijgt, is niet duidelijk. De burgemeester wil eerst samenzitten met de aannemer. Burgemeester Van Hulle: ‘Maandag is er een overleg gepland. We zullen zeker de factuur van al deze maatregelen presenteren aan de aannemer. Hij ontkent de feiten niet, maar hij vraagt zich wel af of het gevonden asbest van die gebroken platen komt.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig