Federer verlaat Italian Open in kwartfinale na kwetsuur
Met zijn 37 jaar mag Federer zich stilaan een oude rot in het tennisvak noemen. Foto: AFP

De Zwitserse tennisspeler Roger Federer (37) moet noodgedwongen uit het toernooi stappen, dat meldt de Italian Open via Twitter. Hij bezeerde zijn rechterbeen tijdens de kwartfinale tegen de Griek Stefanos Tsitsipas.

Met twintig Grand Slams onder de arm zette Federer na Wimbledon 2016 zijn carrière voor onbepaalde duur op pauze. Dinsdag 6 mei keerde hij voor het eerst in bijna drie jaar terug voor de Miami Open – die hij won –, maar niet zonder risico.

Rivalen Rafael Nadal (32) en Novak Djokovic (31) waren bij deze gewaarschuwd voor de Italian Open. Maar Federers deelname aan het Italiaanse zou wel eens de prijs kunnen hebben betaald voor een te vluchtige voorbereiding.

In tennis valt het verschil tussen een gravel- en een grasveld niet te onderschatten, en onvoldoende fysieke voorbereiding op het ene of andere type kan een blessure betekenen. Nog maar een maand actief op de roestbruine ondergrond, en met nog maar vijf matchen achter de kiezen, speelde Federer dus een gevaarlijk spel.

Als de Zwitser kans wil maken op zijn tweede titel binnen te halen op Rolland Garros (26 mei), zal hij vaart moeten zetten achter zijn revalidatie.