‘Werkman ging in de fout met asbest’
Archiefbeeld. Foto: ies

Een school en een kinderopvang in Kleit, een deelgemeente van Maldegem, blijft nog zeker één week dicht nadat er asbest is vrijgekomen bij herstellingswerken.

De site rond de sporthal in Kleit, een deelgemeente van Maldegem, zal nog minstens één week afgesloten worden, bevestigt het gemeentebestuur.‘De school blijft nog zeker een week à twee weken gesloten’, verklaarde burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) eerder na een crisisvergadering. Nabij de school De kleiheuvel, de kinderopvang Ukkie-Pukkie en de sporthal zijn donderdag asbestdeeltjes aangetroffen. Die zijn vrijgekomen tijdens verbouwingswerken. De omgeving werd vrijdagmorgen afgesloten nadat elf van de veertien stalen positief bleken.

‘We hebben een gespecialiseerde firma aangesteld om de vrijgekomen asbest te verwijderen. Eerder werd het dak met een zeil bedekt om verdere verspreiding te voorkomen. Het dak wordt ook met water besproeid en de volledige buurt wordt gestofzuigd en met doeken bedekt’, zegt Van Hulle.

Uitgebreide perimeter

De kinderen van De kleiheuvel werden vrijdag opgevangen in de kerk. Van daaruit vertrokken ze naar een nabijgelegen sportzaal waar een geïmproviseerde sportdag plaatsvindt. Het is momenteel nog onduidelijk waar de kinderen de komende week onderdak zullen krijgen. Ook de stembusslag op 26 mei zou plaatsvinden in het schoolgebouw. Er wordt momenteel nog naar een alternatief gezocht.

Vrijdag zijn extra lucht- en bodemstalen afgenomen om te kijken of ook bij de huizen in de buurt asbestpartikels aanwezig zijn. Vanavond wordt beslist of de perimeter uitgebreid wordt. Buurtbewoners binnen de zone kregen eerder al de vraag om preventief ramen en deuren te sluiten en de ventilatie af te zetten.

Springen op golfplaten

De gemeente en de politie zijn een versnelling hoger geschakeld, toen er bij de lokale diensten een filmpje opdook waarop te zien is hoe een van de werkmannen op de asbesten golfplaten springt om die te breken. Vermoedelijk was de bedoeling om op die manier nog meer golfplaten in de container krijgen. De container stond op korte afstand van de school. Het filmpje dateert van 8.30 uur woensdagochtend. ‘Dit is ongeoorloofd’, zegt burgemeester Van Hulle.

De werken aan de sporthal startten op 2 mei. ‘Voorlopig wijst niets erop dat er al eerder in de fout gegaan werd. De werf werd dagelijks bezocht door de veiligheidsambtenaar van de gemeente. We vermoeden op dit ogenblik dat alles volgens protocol is verlopen’, zegt Van Hulle.

‘Iemand in de fout gegaan’

Leo Himpe, van de verantwoordelijke aannemer Himpe, geeft de feiten toe. ‘Iemand is op de laatste dag van de werken in de fout gegaan.’ Hij betwist wel dat de positieve stalen daar een rechtstreeks gevolg van zijn. ‘Dat is momenteel onduidelijk. Die platen zijn al veertig jaar lang onderhevig aan erosie, mogelijk zijn ook tijdens het afhalen van de platen asbestdeeltjes vrijgekomen. Dit vraagt een wetenschappelijke analyse. Wij zijn maar een radartje in het geheel.’

Het bouwbedrijf benadrukt ook dat het gaat om ‘werkmannen die opgeleid zijn om asbest in vaste vorm te verwijderen’. Himpe laat weten dat het meewerkt aan mogelijke oplossingen. ‘De prioriteit is nu om te saneren.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig