Regering onderzoekt of dwangsom tegen werknemers Skeyes kan
Kris Peeters Foto: BELGA

De federale regering is de onrust bij luchtverkeersleider Skeyes beu en wijst het overheidsbedrijf op zijn verantwoordelijkheid. Tegelijkertijd onderzoekt ze de juridische piste om werknemers van Skeyes te verplichten te werken.

Het overheidsbedrijf Skeyes heeft een monopolie op de luchtverkeersleiding in ons land. Aanhoudende stakingen, vanwege een diep conflict tussen werknemers en directie, doet de luchtvaart in ons land pijn. ‘Ik roep op tot verantwoordelijkheid’, zei premier Charles Michel (MR) vanmorgen op een persconferentie van de regering.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) trad hem bij. ‘We hebben alles gedaan om de sociale dialoog te voeren, de bemiddelaars hebben een succes geboekt (er is een akkoord in het paritair comité, dat door één van de drie vakbonden aanvaard werd, red.). Het is tijd dat het ophoudt. Ik doe een oproep aan beide kanten om verantwoordelijkheid op te nemen.’

De federale regering denkt er ook over na of de monopoliepositie van Skeyes houdbaar is op lange termijn. De Waalse regering dreigde er al meermaals mee om dat monopolie te doorbreken. Om zich te wapenen tegen mogelijke nieuwe acties, onderzoekt de federale regering wat juridisch mogelijk is. ‘We onderzoeken de juridische mogelijkheden om het misbruik van het stakingsrecht en de gijzeling van een vitale organisatie voor onze economie te stoppen.’

De regering zal onderzoeken of het mogelijk is om de werknemers van Skeyes via een dwangsom te dwingen aan de slag te gaan.