Labour blaast Brexit-onderhandelingen op, onwaarschijnlijk dat May de Brexit nog geregeld krijgt
Theresa May. Foto: AP

Voor Labour zijn de ‘limieten van het Brexit-overleg’ bereikt. Partijleider Jeremy Corbyn ziet een samenwerking met premier May niet zitten vanwege de ‘instabiliteit van haar regering’.

In een brief aan Theresa May schrijft Corbyn vandaag dat het plan van de Conservatieven om binnenkort een opvolger voor May te kiezen, het gezag van haar regering nog verder heeft uitgehold. Volgens Corbyn kan er daardoor niet op worden vertrouwd dat een compromis, mocht dat al worden bereikt, ook daadwerkelijk uitgevoerd zou worden. 

De Labourleider omschreef de gesprekken als ‘gedetailleerd en constructief’. Maar ‘hoewel er sommige gebieden zijn waar een compromis mogelijk was, waren we niet in staat belangrijke beleidsverschillen tussen ons te overbruggen.’

De Britse regering en de oppositie waren begin april onderhandelingen gestart om een compromis te vinden over de toekomstige relatie tussen Londen en Brussel. Dat overleg is na zes weken dus finaal mislukt.

IJdele hoop

Labour en de Conservatieven zullen naar verwachting nog enkele Brexit-mogelijkheden aan het parlement voorstellen om de impasse te doorbreken. Zo zei de woordvoerder van May dat de premier opnieuw wil spreken met afvallige partijgenoten en met de Ierse unionisten van de DUP, in de hoop een doorbraak te forceren. IJdele hoop lijkt het, want de afgelopen maanden toonden zij al meermaals van geen wijken te willen weten.

Veel eerder ziet het ernaar uit dat May de Brexit niet meer geregeld krijgt, en dat haar opvolger een nieuw compromis uit de brand zal moeten slepen. De Conservatieven kiezen de volgende maanden wie in de voetsporen van May zal treden.

Al driemaal verworpen

De Brexit-deal die Theresa May in november met Brussel overeenkwam, werd door de Britse parlementsleden al drie keer verworpen. Londen moest daardoor aan Brussel al twee keer om uitstel vragen voor de Brexit. Eerder deze week maakte May bekend dat ze de deal in de week van 3 juni voor een vierde keer zou voorleggen aan het Lagerhuis. De gesprekken met Labour werden door een woordvoerder van May toen nog ‘constructief’ genoemd.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU stond eerst gepland op 29 maart, maar is intussen verschoven naar ten laatste 31 oktober.