Ronde van Californië: Cortina pakt eerste profzege, Van der Breggen wint openingsrit vrouwen
Foto: Photo News

Ivan Garcia Cortina (Bahrein) heeft de vijfde etappe in de Ronde van Californië op zijn naam geschreven. De Spanjaard haalde het na 218,5 kilometer van Pismo Beach naar Ventura voor de Argentijn Maximiliano Richeze (Deceuninck-Quick Step) en de Colombiaan Sergio Higuita (EF Education First). Tejay van Garderen behoudt zijn leiderstrui.

De vroege vlucht van de dag kwam op naam van 12 renners: onze landgenoten Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) en Tim Declercq (Deceuninck-Quick Step), voorts Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Davide Ballerini (Astana Pro Team), Toms Skujins (Trek-Segafredo), Neilson Powless (Jumbo-Visma), Lennard Hofstede (Jumbo-Visma), Michael Schär (CCC), Brandon McNulty (Rally UHC Cycling), Leonardo Basso (Ineos), Alex Hoehn (Amerikaanse selectie) en Cees Bol (Sunweb). Het tempo lag hoog, een felle rugwind speelde zijn rol, en de renners trokken in rotvaart richting finish en gunden de vluchters niet veel voorsprong.

Ronde van Californië: Cortina pakt eerste profzege, Van der Breggen wint openingsrit vrouwen
Foto: Photo News

Toen de voorsprong zakte onder de halve minuut spatte de kopgroep uiteen. Finaal zou alleen Tim Declercq nog zijn kans wagen. Maar de lange ontsnapping en een slothelling op het eind, op zo’n 5 kilometer, nekten zijn kansen. Hij werd gegrepen, het sein voor ploegmaat Zdenek Stybar om in de aanval te gaan. Het peloton brak in verschillende stukken, de organisatie was een beetje zoek, maar de Tsjech werd gegrepen. Intussen trok George Bennett in de aanval, op zoek naar de leiderstrui, maar hij kreeg Higuita op zijn wiel, ploegmaat van gele trui Tejay van Garderen die de aanval neutraliseerde, en op 3 kilometer van de finish keerde een kleine groep terug.

Uiteindelijk zou gesprint worden met een elitegroepje van zo’n 25 renners. Richeze zette als eerste aan, maar hij zou nog geremonteerd worden door Cortina die daarmee zijn eerste profzege boekte.

Vrijdag staat de koninginnenrit op het programma, de etappe finisht dan op Mount Baldy. Tejay van Garderen blijft leider met vier seconden op Kasper Asgreen die onderweg drie bonificatieseconden pakte en zes tellen op Gianni Moscon.

Van der Breggen wint bij de vrouwen

Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) heeft de openingsrit in de Ronde van Californië (World Tour) voor dames gewonnen. De Nederlandse wereldkampioene soleerde naar de zege in Ventura nadat ze op het eind wegsprong op een helling. De Italiaanse Elisa Balsamo (Valcar-Cylance) won de sprint om de tweede plek voor de Cubaanse Arlenis Sierra (Astana).

Ronde van Californië: Cortina pakt eerste profzege, Van der Breggen wint openingsrit vrouwen
Foto: Photo News

De wedstrijd, over 96 kilometer met start en aankomst in Ventura, werd geteisterd door harde wind. Na enkele schermutselingen zou uiteindelijk de 39-jarige Olga Zabelinskaya (Cogeas-Mettler-Look) lange tijd alleen vooruit rijden. Maar tegen Boels-Dolmans en Trek-Segafredo viel weinig te beginnen en ze werd gegrepen in de finale.

Op een slothelling van 900 meter aan 9 procent, op 5 kilometer, trok Anna van der Breggen in de aanval, Lizzie Deignan (Trek-Segafredo) volgde. De Britse moest het wiel lossen; het peloton, of wat daarvan restte, nog zo’n 15 rensters, volgde op 20 seconden. Van der Breggen verzwakte niet en soleerde naar de zege, haar tweede van het seizoen na winst in de Waalse Pijl eerder dit jaar.

In 2017 bracht Van der Breggen de Amerikaanse rittenkoers op haar naam.

Ronde van Californië: Cortina pakt eerste profzege, Van der Breggen wint openingsrit vrouwen
Leiders Tejay van Garderen en Anna van der Breggen. Foto: Photo News