Anderlecht en Belgische voetbalbond krijgen boete van Fifa voor inbreuken bij transfers van minderjarigen
Foto: IMAGEGLOBE

De Fifa beboet Anderlecht en de Belgische voetbalbond voor inbreuken bij transfers van minderjarigen. Anderlecht moet 200.000 Zwitserse frank (177.000 euro) betalen, de voetbalbond 230.000 frank (203.000 euro).

De disciplinaire commissie van de Fifa oordeelt dat RSC Anderlecht onder meer artikel 19 van de Fifa-regels over het statuut en de transfer van spelers heeft geschonden bij de overgang van vier minderjarige spelers.

Het gaat om de transfers van de Congolees Chancel Mbemba (in 2011, als 17-jarige), de Roemeen Dragos Stefan Cojocaru (in 2012, als 15-jarige), de Amerikaan Patrick Tshiani (in 2011, als 16-jarige) en de Nepalees Bimar Magar (in 2014, als 16-jarige).

Anderlecht riskeerde aanvankelijk een boete van 215.000 Zwitserse frank en een transferverbod voor één transferperiode, maar de disciplinaire commissie heeft rekening gehouden met de medewerking van de club om uiteindelijk een mildere sanctie op te leggen.

De club gaat niet in beroep tegen de beslissing, meldt Anderlecht op zijn website. 'Het huidig bestuur van de club (dat niet betrokken was bij de transfers, red.) neemt hiervan akte, gaat niet in beroep tegen dit vonnis en bevestigt opniuew, zoals ook aangetoond aan de Fifa, dat dergelijke bestuurlijke tekortkomingen niet meer gebeurden de laatste jaren en ook niet meer zullen gebeuren.'

De Belgische voetbalbond heeft voorlopig nog niet gereageerd. De KBVB is bestraft omdat de spelers ongeldig ingeschreven zijn. De bond heeft volgens het onderzoek van de Fifa verzaakt aan zijn taak om de aanvragen voor de transfers van de minderjarigen in te dienen bij de Fifa. 

Steeds meer internationale transfers van jongeren

Het aantal internationale transfers van minderjarigen en inschrijvingen van buitenlandse minderjarigen in een ander land neemt sterk toe. Vooral de grote, rijke topclubs willen buitenlandse jongeren aan zich binden voor ze 18 jaar worden en vragen de wereldvoetbalbond Fifa om toestemming voor zulke internationale transfers.

Maar er gebeurt ook veel achter de rug van de Fifa. Dat bleek ook uit de Football Leaks-documenten.

De Fifa heeft strenge regels over transfers van minderjarigen. Ze zijn bedoeld om jongeren te beschermen voor uitbuiting en misbruik. De ‘waakhond’ bij de Fifa, het ‘Integrity and Compliance’-departement (kort ‘I&C’), heeft de voorbije jaren tientallen cases ontdekt van transfers waarbij minderjarigen betrokken waren en die niet correct zijn verlopen.