Belgisch hologrambedrijf in Amerikaanse handen
Het Belgische Mimesys wordt overgenomen door Magic Leap. Foto: HBvL

Mimesys, een Belgische start-up die meetings met hologrammen mogelijk maakt, wordt overgenomen door het Amerikaanse AR-brillen-bedrijf Magic Leap.

Vergaderen met een hologram: de Belgisch-Franse start-up Mimesys timmert eraan sinds 2016. Het werkte zich zo op de radar van Magic Leap, een Amerikaans bedrijf dat augmented-reality-brillen ontwikkelt. De Amerikanen nemen Mimesys nu helemaal over. ‘De acquisitie van Mimesys door Magic Leap biedt de jonge start-up de kans om hun technologie uit te rollen in een platform van een grote wereldspeler op het gebied van AR brillen’, klinkt het in een mededeling. Een overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt.

Mimesys ontwikkelt een platform waarbij mensen met sensoren worden gecapteerd, en dat signaal via het internet wordt verzonden. Door dat signaal om te zetten, bijvoorbeeld in een hologram, maakt het mogelijk vergaderingen te beleggen met mensen aan de andere kant van de wereld, maar die zo in dezelfde ruimte lijken te zitten.

Dat sluit nauw aan bij wat de Amerikanen van Magic Leap doen. Zij brachten intussen de ‘Magic Leap One’ op de markt, een ‘augmented reality’-bril. Dat is een bril waarbij de drager virtuele objecten over de werkelijke wereld heen ziet geprojecteerd. De integratie van het platform van Mimesys ligt voor de hand: dragers van een Magic Leap-bril kunnen, dankzij de integratie van Mimesys’ platform, mensen in dezelfde kamer zien zitten die eigenlijk elders zijn.

Mimesys werd in 2016 opgericht door Davy Loots, Rémi Rousseau en Stéphane Saffré. Ze kregen al financiële steun van de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en de business angels Frank Bekkers, Koen Desmedt, Theodoor Vanheusden en Jan Van Gael. Het bedrijf startte in de Corda INcubator, het startersprogramma van de bedrijvensite Corda Campus in Hasselt. Het bedrijf is nog steeds op die campus gevestigd, en blijft daar ook aanwezig na de overname.

Magic Leap bevindt zich in Florida en kreeg al steun van enkele grote namen zoals Google, chipgigant Qualcomm en investeringsmaatschappij Andreesen Horowitz. Ook het Chinese Alibaba investeerde al in het bedrijf.

Volgens Raf Degens, algemeen directeur van de Corda Campus, ‘geeft dit een duidelijk signaal aan onze community dat het geen utopie is om je bedrijf te starten op Corda Campus, en vervolgens door te groeien op de internationale markt'. Hij zegt ‘erg trots’ te zijn op het team van Mimesys.