Molenbeekse voetbalacademie wijst honderdtal jeugdspelers de deur
De U17 van RWDM. Foto: Marc Van Hecke

Zo’n honderd tot tweehonderd jeugdspelers zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom op het veld van Racing White Daring Molenbeek, meldt Bruzz op donderdag. In de Brusselse gemeente leidt de beslissing tot een verhit debat met het lokale bestuur.

Anderlecht schrapte begin mei al zes jeugdploegen, nu snoeit RWDM ook in de rangen van zijn jeugddienst. De RWDM Academy telt momenteel ongeveer 700 jeugdspelers in 42 verschillende leeftijdsklassen, maar dat zal niet lang zo blijven. Vooral de oudsten van de opleiding (17 tot 19 jaar) en spelers van 10 tot 14 jaar lopen risico de club te moeten verlaten.

‘Soms vijf ploegen op het veld’

Over de reden waarom heerst er onenigheid tussen trainers en ouders enerzijds, en de bestuursleden van de club anderzijds. Volgens trainers en ouders zou het om minstens tweehonderd leden gaan, maar verantwoordelijke voor RWDM Academy Patrick Thairet spreekt van ‘maximaal honderd’.

Daarbij wijzen gemeentebestuur en voetbalclub de vinger naar elkaar. Eerder verlegde Thairet de schuld naar het gemeentebestuur, dat te weinig voetbalterreinen ter beschikking zou stellen. ‘Tijdens trainingen staan er soms vijf ploegen op het veld. Er zijn jongens en meisjes die pas om 21 uur beginnen te trainen’, beweerde hij in Bruzz. Hij legt de bal ook in het kamp van het schepencollege: ‘Dat we dreigen enkele spelers te moeten ontslaan, zie ik als een vorm van druk naar de gemeente toe.’

Maar voormalig schepen van Sport Ahmed El Khannouss (CDH) denkt daar anders over. ‘RWDM heeft een honderdtal jeugdspelers van andere clubs aangetrokken en dat is de reden waarom een honderdtal RWDM-spelers nu moet vertrekken’, pareert hij in Bruzz.

Ook een anonieme trainer getuigt over de kwaliteitsmaatstaf in de jeugdclub: ‘Er worden voetballertjes gezocht buiten de grenzen van het Gewest. Zo gaat RWDM voorbij aan zijn sociale rol. De club is enkel geïnteresseerd in subsidies, niet in de Molenbeekse jongeren. Of hooguit in hun lidgeld.’

Stadionsaga

Het is niet de eerste keer dat Racing White Daring in de clinch ligt met de Molenbeekse schepenen. In 2015 streed de club om de sleutel van het Edmond Machtensstadion tegen White Star Brussels. In het heetst van de stadionsaga kreeg de gemeente allerlei complottheorieën naar het hoofd geslingerd, afkomstig van algemeen directeur Thierry Dailly.

Zo rook Dailly belangenvermenging doordat de voorzitter van de gemeenteraad, Michel Eylenbosch, ook manager was bij White Star. Na een lange procedure en veel getouwtrek mocht RWDM het stadion toch de hare noemen. Eind goed al goed voor Dailly en zijn ploeg, maar de spanningen van toen zouden wel eens terug kunnen aanwakkeren.

Het schepencollege liet al weten niet gediend te zijn met de maatregel: ‘We blijven een loyale partner van RWDM. Maar als er jongeren aan de deur worden gezet, zullen er consequenties zijn’, klinkt het in Bruzz.