Boetes van 10.000 euro voor Skeyes als dienstverlening morgen nog verstoord wordt
Foto: Photo News

Brussels Airlines leed naar eigen zeggen al voor minstens 4 miljoen euro schade door de acties van de voorbije maanden bij Skeyes. De luchtvaartmaatschappij stelt de luchtverkeersleider aansprakelijk voor die schade. Op vraag van Brussels Airlines legt de rechter Skeyes boetes op van 10.000 euro en meer indien dienstverlening vanaf vrijdagochtend nog verstoord is.

Als er vanaf vrijdagochtend nog vluchten van Brussels Airlines vertraging oplopen of geannuleerd moeten worden door storingen bij Skeyes, dan moet de luchtverkeersleider dwangsommen betalen. Dat heeft een rechter in Brussel beslist, zo meldt Brussels Airlines.

Brussels Airlines betreurt niet alleen de acties zelf, maar ook het feit dat Skeyes zelf die vaak pas op het laatste moment doorgeeft. Daardoor kan de maatschappij geen voorzorgsmaatregelen nemen. Vluchten moeten op het laatste moment worden geannuleerd of omgeleid, passagiers moeten worden omgeboekt of terugbetaald, of moeten maaltijden en overnachting aangeboden krijgen.

De rechter besliste dat Skeyes de luchtvaartmaatschappij 10.000 euro per geannuleerde Europese vlucht en 20.000 per geschrapte langeafstandsvlucht moet betalen. Ook bij vertragingen van minstens een uur of afgeleide vluchten zijn er dwangsommen bepaald.
De dwangsommen gelden vanaf vrijdagochtend om 4.55 uur tot 26 mei om middernacht, zegt een woordvoerster van Brussels Airlines. 

Schade

De financiële schade ervan raamt Brussels Airlines op minstens 4 miljoen euro. Daarnaast is er reputatieschade. ‘De Belgische luchtvaartsector verliest klanten aan luchthavens in de buurlanden door de onzekerheid die het onbetrouwbare luchtverkeersbeheer met zich meebrengt’, klinkt het.

De geraamde schade houdt nog geen rekening met de gevolgen van de sluiting van het door Skeyes gecontroleerde luchtruim donderdag. Brussels Airlines moest daardoor 53 Europese vluchten annuleren en twee bestemmingen in Afrika schrappen (Kigali en Luanda). Dat heeft gevolgen voor 5.000 passagiers, zegt woordvoerster Wencke Lemmes.