Manchester City zet de tegenaanval in op Yves Leterme
Foto: Photo News

De Uefa heeft donderdag haar onderzoek naar de financiële gang van zaken bij Premier League-kampioen Manchester City afgerond. Het dossier, dat werd opgestart na Football Leaks-onthullingen, werd doorverwezen naar de interne rechtbank van de Europese voetbalfederatie. Die zal nu een vonnis vellen. Als reactie op de mogelijk uitsluiting voor de Champions League heeft de club de tegenaanval ingezet op Yves Leterme, hoofdonderzoeker bij de Uefa. Volgens City zijn de lekken naar de media afgelopen week ‘tekenend voor het proces dat door Leterme wordt gecontroleerd’.

Na een onderzoek van de Europese Voetbalconfederatie Uefa naar mogelijke overtredingen op de Financial Fairplay-regels bij Manchester City, zou de UEFA de uitsluiting van City uit de Champions League vragen. Dat maakte de Amerikaanse krant The New York Times maandag bekend. Er zijn sterke vermoedens dat City sjoemelde met sponsorcontracten. Voorzitter van de ­onderzoekskamer bij de Europese voetbalbond (Uefa) die mogelijke overtredingen op de Financial Fair Play onderzoekt is oud-premier Yves Leterme. Vandaag maakte de Uefa officieel bekend dat het onderzoeksdossier naar de interne rechtbank van de voetbalfederatie is doorverwezen.

‘Manchester City is teleurgesteld maar helaas niet verrast door de plotse bekendmaking van de plannen van Yves Leterme’, klinkt het in een officieel statement. ‘De lekken naar de media afgelopen week zijn tekenend voor het proces dat door Leterme wordt gecontroleerd. Manchester City heeft er alle vertrouwen in dat de zaak wordt afgewogen door een onafhankelijke rechterlijke instantie.’

‘De beschuldiging van financiële onregelmatigheden is volledig onjuist en negeert het vele, onweerlegbare bewijsmateriaal dat door Manchester City FC is verstrekt. Het besluit bevat fouten, misinterpretaties en verwarringen die fundamenteel worden veroorzaakt door een gebrek aan een eerlijk proces. Er zijn nog steeds een aantal belangrijke onopgeloste kwesties aan de orde gesteld door Manchester City, in wat de club als een totaal onbevredigend, ingekort en vijandig proces ervaart.’

 

Yves Leterme wil geen commentaar geven op wat The New York Times heeft geschreven.

Sinds maart voert de financiële controlecommissie van de Uefa een onderzoek naar de club, na publicaties in de media, waaronder De Standaard, op basis van Football Leaks. Onder meer zou de Engelse kampioen in 2013 met de cijfers van sponsorcontracten gesjoemeld hebben om een verlies van 11,5 miljoen euro in te dekken. Een jaar later zou de club de manager van een minderjarige speler (de toen 14-jarige Jadon Sancho, die inmiddels bij Borussia Dortmund zit) 235.000 euro betaald hebben. Dankzij Football Leaks kwam ook aan het licht dat Abu Dhabi - de club is sinds 2008 in handen van de familie van de emir - in zeven jaar tijd via overgewaardeerde sponsorcontracten een fortuin in City zou gepompt hebben.

In 2014 veroordeelde de Uefa Manchester City al eens voor inbreuken op de Financial Fair Play. Het kostte de club van Vincent Kompany en Kevin De Bruyne toen 57 miljoen euro, waarvan 37 miljoen voorwaardelijk. Bovendien moest de club in de Champions League 2014-2015 met een beperkte selectie aantreden. Ook de Premier League onderzoekt momenteel mogelijke overtredingen van de club.

Manchester City vierde zondag de zesde landstitel, de tweede op rij en de vierde sinds de overname van de club. Komende zaterdag kunnen de Citizens een binnenlandse treble realiseren, door na de League Cup (in februari tegen Chelsea) ook de FA Cup te winnen. In de finale is Watford de tegenstander. De grote droom van de eigenaars uit het Midden-Oosten is echter een eindzege in de Champions League, wat tot nu toe nog niet gelukt is.

De Uefa maakte niet bekend wanneer een verdict mag verwacht worden. Bij een negatieve uitkomst voor Manchester City lijkt het zeker dat de blauwhemden naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) stappen.