Roemenen riskeren twee jaar na oplichten Brussels Airlines
Foto: BELGAIMAGE

Het parket Halle-Vilvoorde heeft woensdag gevangenisstraffen van twee jaar gevorderd tegen drie Roemeense mannen die luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines voor 30.000 euro hadden opgelicht. De drie wisten hoe ze aan boord aankopen konden doen zonder ervoor te moeten betalen.

De drie mannen waren erachter gekomen dat de aankopen die ze aan boord van een vliegtuig deden met hun bankkaart, pas geregistreerd werden eenmaal het vliegtuig geland was. Het betalingstoestel dat aan boord hun betaling registreerde, stond immers in ‘vliegtuigmodus’ en was op geen enkele manier verbonden met een bankterminal of computersysteem. Het bedrag dat ze zogezegd uitgaven, ging dus pas na de vlucht van de rekening.

‘Maar als er geen geld op die rekening stond, konden ze eigenlijk gratis kopen’, zei de substituut van het parket Halle-Vilvoorde. ‘De drie gingen dan ook aan boord met lege bankkaarten en kochten vervolgens parfums en andere dure spullen, zonder er ooit voor te betalen. Die spullen werden vervolgens in Roemenië aan de man gebracht.’

Doordat het trio bovendien steevast de goedkoopste vluchten boekte, konden ze tot 200 euro winst boeken per vlucht. Op die manier slaagden ze erin Brussels Airlines 29.981 euro lichter te maken. Het parket eiste twee jaar cel tegen de drie mannen, die woensdag hun excuses kwamen aanbieden.

‘We dachten eigenlijk dat we de Roemeense Bank beroofden’, klonk het. Het vonnis valt op 12 juni.