Ex-leider ETA na 17 jaar op de vlucht opgepakt in Frankrijk
Urrutikoetxea werd het laatst gezien in Frankrijk in 2002. Foto: afp-blg

José Antonio Urrutikoetxea alias Josu Ternera is donderdag gearresteerd bij een Frans-Spaanse politieoperatie in de Franse Alpen. De voormalige leider van de Baskische afscheidingsbeweging ETA hangt in Spanje een jarenlange celstraf boven het hoofd.

Urrutikoetxea, voormalig Baskisch volksvertegenwoordiger en ooit de politieke leider van de ETA, werd gearresteerd na een operatie van de Franse binnenlandse veiligheidsdienst DGSI en de Spaanse Guardia Civil. Hij werd opgepakt in Sallanches, op een vijftigtal kilometer van het Zwitserse Genève.

De voormalige ETA-leider werd verschillende keren veroordeeld tot jarenlange celstraffen, onder andere voor het beramen van een aanval in Madrid in 1986, waarbij 12 leden van de Guardia Civil omkwamen. Volgens het Spaanse gerecht zat hij ook achter een aanval op een gebouw van de Guardia Civil in Zaragoza in 1987 waarbij elf doden vielen, onder wie vijf kinderen.

Urrutikoetxea was spoorloos sinds 2002. Dat jaar werden nog vingerafdrukken van hem en zijn zoon aangetroffen in appartementen van de ETA in in Lourdes en Villeneuve-sur-Lot.