Huawei en China hekelen decreet Trump: 'Nationale veiligheid niet misbruiken voor handelsprotectionisme'
Het executive order van Trump maakt geen melding van een bepaald land of bedrijf, maar lijkt vooral gericht tegen de Chinese telecomgigant Huawei. Foto: rtr

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet ondertekend waarmee hij Amerikaanse bedrijven verbiedt om telecomapparatuur van buitenlandse makelij te gebruiken wanneer die een mogelijke bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Huawei, tegen wie de maatregel gericht lijkt, en China zijn not amused.

Het executive order van Trump maakt geen melding van een bepaald land of bedrijf, maar lijkt vooral gericht tegen de Chinese telecomgigant Huawei. Trump probeert Huawei al langer uit de Verenigde Staten te weren. De VS beschuldigen het bedrijf ervan zijn apparatuur open te stellen voor de Chinese regering, zodat die kan spioneren.

Het decreet kadert in het engagement van de president om de Amerikaanse informatie- en communicatietechnologie te beschermen, liet het Witte Huis in een verklaring weten. De maatregel geeft de federale regering de macht om Amerikaanse bedrijven te verbieden in zee te gaan met bepaalde buitenlandse leveranciers.

‘De president heeft duidelijk gemaakt dat deze regering al het mogelijke zal doen om de Verenigde Staten veilig en welvarend te houden en te beschermen tegen buitenlandse tegenstanders die actief en in toenemende mate kwetsbaarheden creëren en uitbuiten in de informatie- en communicatietechnologie-infrastructuur van de VS’, klinkt het verder.

Spionage door Chinese overheid

De Chinese telecomgigant Huawei kan de 'onredelijke beperkingen' op de Amerikaanse markt niet appreciëren. Huawei is bereid om in dialoog te gaan met de Amerikaanse regering en te komen tot 'effectieve maatregelen om de veiligheid van producten te verzekeren', klinkt het in een statement.

De Chinese regering belooft ondertussen 'alle nodige stappen te ondernemen om de rechten van Chinese bedrijven resoluut te vrijwaren'. 'China heeft al meermaals benadrukt dat de het begrip nationale veiligheid niet misbruikt mag worden, en dat het niet gebruikt mag worden voor handelsprotectionisme.

Ook in België voerde het Centrum voor Cybersecurity (CCB) geruime tijd een onderzoek wegens mogelijke spionage naar Huawei, dat netwerkinfrastructuur levert aan onder meer Proximus en Orange. Onlangs raakte echter bekend dat het CCB geen concrete aanwijzingen van een dreiging heeft gevonden en er in ons land dus geen negatief advies komt over het Chinese technologiebedrijf.