Westerlo kan Charleroi niet van groepswinst houden in PO2
Foto: BELGA

De spelers van Westerlo hebben Herman Wijnants bij zijn afscheid geen overwinning kunnen schenken. Een blunder van Van Langendonck deed een goede eerste helft van de Kemphanen helemaal ongedaan. Goaltjesdief Perbet deed in de slotfase de boeken helemaal dicht.

‘Die eerste plaats in Play-Off 2? Daar zijn we niet mee bezig, wij willen gewoon mooi voetbal brengen.’ In de aanloop van de wedstrijd tegen Charleroi verwoordde Christian Brüls de instelling van Westerlo in de play-offs misschien nog het best. Een instelling die ook loonde: Bob Peeters kreeg zijn ploeg week na week aan het voetballen. Dat Westerlo op twee speeldagen van het einde nog aanspraak maakte op groepswinst was een mooie bijkomstigheid.

En kijk: tegen Charleroi trokken de Kemphanen voor rust de lijn van de laatste weken gewoon door. De Zebra’s toonden zich in tegenstelling tot KV Oostende geen makkelijke prooi, maar na een gezapig eerste kwart nam de thuisploeg de wedstrijd toch resoluut in handen. Opnieuw met het gesmaakte Kempense recept: veel beweging, vlotte combinaties en veel dreiging via de flanken.

Smaakmaker Brüls opende zelf de debatten met een waarschuwingsschot over de kooi van Riou. Het Franse sluitstuk van de Karolingers zou even later zijn bijrol inruilen voor een hoofdrol. Zowel op een dubbele poging van Van den Bogaert en Gboho en op een vluchtschot van De Schryver hield hij keurig zijn netten schoon.

Voor collega-doelman Van Langendonck was er tot dan niet meer dan een figurantenrol. Dankzij het uitstekende defensieve werk van Biset en co zag de Limburger ruim veertig minuten lang geen bal, maar in het slot van de eerste helft ging hij gruwelijk in de fout. Zonder enige druk van de bezoekers trapte hij het leer zomaar in de voeten van Morioka. De eerste kans voor Charleroi, dat met een opvallend lage veldbezetting naar de Kempen was afgezakt, en het was meteen raak. De Japanner maakte het enig mooi af met een subtiele lob over Van Langendonck, maar dat maakte de achterstand niet minder zuur voor Westerlo.

Na de pauze probeerde Charleroi Westerlo hoger op te vangen, een tactische ingreep die werkte. De thuisploeg toonde in de beginfase nog wel het meeste initiatief, maar de infiltraties die voor rust nog voor dreiging zorgden, waren nu minder talrijk. Met een individuele actie slaagde Van Eenoo er wel in om het slot te forceren, maar opnieuw was Riou de Kempense kwelduivel.

Het Kempense vuur verdween in het laatste kwart uit de wedstrijd. Peeters probeerde met de inbreng van Petrov en Naessens het tij nog te keren. Zonder succes. Het was integendeel Charleroi dat op de tegenaanval nog voor de 0-2 zorgde. Een te korte terugspeelbal op Van Langendonck liet Oshimen in eerste instantie nog onbestraft, maar de ingevallen Perbet toonde in de slotminuten wel zijn neus voor doelpunten. Een zwaar verdict voor Westerlo dat opnieuw de betere ploeg was, maar wel met lege handen achterblijft. Charleroi is dankzij de zege zeker van groepswinst in Play-Off 2.