Eén miljoen Europeanen gezocht om de bijen te redden
Foto: rr

De Europese Commissie heeft woensdag het licht op groen gezet voor een burgerinitiatief. ‘Red de bijen!’ dringt aan op wetgeving die de biodiversiteit in Europa vrijwaart en de bijen redt.

De organisatoren zijn op zoek naar meer dan één miljoen steunbetuigingen op één jaar tijd. Dan moet de Commissie binnen drie maanden officieel reageren. Ze kan dan wetgeving voorstellen, of motiveren waarom ze dat niet doet. De actie begint op 27 mei, dan zullen de organisatoren handtekeningen beginnen verzamelen.

Het burgerinitiatief ‘Red de bijen!’ vraagt dat de Europese Commissie werk maakt van wetgeving om de habitats voor insecten te verbeteren. Dat moet onder meer gebeuren door van de bevordering van biodiversiteit een verplichte overkoepelende doelstelling van het landbouwbeleid te maken en het gebruik van pesticiden drastisch te beteugelen. 

De impact van pesticiden op bijen is al jaren een thema op Europees niveau. Zes jaar geleden publiceerde de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA richtsnoeren die beschrijven hoe bestrijdingsmiddelen getest moeten worden op hun veiligheid voor insecten. Op basis daarvan besloten de lidstaten vorig jaar met een nipte meerderheid om het gebruik van drie van de schadelijkste neonicotinoïden in open lucht te verbieden, maar dat verbod wordt nog niet overal systematisch toegepast.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig