Amerika, Duitsland en Nederland nemen maatregelen na verhoogde spanning met Iran
Themabeeld Duitse militairen in Irak Foto: AFP

De spanningen tussen Iran en het Westen lopen verder op. Amerika, Nederland en Duitsland nemen maatregelen om hun personeel te beschermen in Irak, na ‘geloofwaardige bedreigingen’ uit Iran.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het Amerikaans overheidspersoneel dat in Irak verblijft en van wie de aanwezigheid niet-dringend is, opgeroepen om het land te verlaten. Dat blijkt uit een veiligheidsadvies dat woensdag werd verspreid. De beslissing werd genomen nadat ‘geloofwaardige bedreigingen’ van buurland Iran werden waargenomen.

Nederland en Duitsland

Ook Nederland neemt maatregelen ‘in verband met de veiligheidssituatie in Irak’. De Nederlandse trainingsmissies in Irak zijn tijdelijk opgeschort, en de soldaten mogen sinds zondagavond de poort niet meer uit. Er wordt echter niet overwogen om hen terug te halen. Dat meldt een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie. Ook het Duitse leger schort de trainingsmissies op in Irak. Er zijn volgens Duitse media aanwijzingen voor mogelijke aanvallen gesteund door Iran.

De Duitse militaire bronnen zeggen dat de maatregel tot het opschorten van de opleiding is genomen in onderling akkoord met de partners, die terreurorganisatie Islamitische Staat bekampen. Berlijn heeft momenteel bijna 160 soldaten gestationeerd in Irak. Ook Nederland maakt deel uit van de internationale coalitie. Ongeveer vijftig Nederlandse militairen trainen in het noordelijke Erbil hun Koerdische collega’s. Ze krijgen les in onder meer leiderschap en het beveiligen van grote gebieden.

Verder is er nog een klein aantal Nederlanders actief in Bagdad. Hier worden Iraakse commando’s opgeleid. Al sinds 2015 trainen Nederlandse militairen hun Iraakse collega’s.

Het besluit tot opschorting van de trainingsmissie is genomen door de commandant van de internationale coalitie. De opschorting zal vermoedelijk nog wel een paar dagen duren. België heeft nog twee militaire kaderleden in Bagdad.

Spanningen

De spanningen ontstonden nadat de Iraanse president Hassan Rohani vorige week had bekendgemaakt dat Iran zich gedeeltelijk zou terugtrekken uit de nucleaire overeenkomst van 2015. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde vorig jaar aan dat de VS zich unilateraal en volledig uit de overeenkomst zou terugtrekken. Daarom komt Rohani nu met een stap-voor-stap-terugtrekkingplan voor zijn land. Iran zal zich niet meer houden aan bepalingen in de overeenkomst die de voorraad van verrijkt uranium beperkt tot 300 kilogram en tot 130 ton zwaar water.

Het Westen had zijn sancties tegen Iran opgeheven in ruil voor een beperking van de nucleaire capaciteiten van Iran, maar de VS hebben de sancties geleidelijk weer van onder het stof gehaald, tot en met een embargo op olie-uitvoer. Iets wat essentieel is voor de Iraanse economie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig