Arco-coöperanten stellen regeringspartijen in gebreke: ‘Ze worden woedend’
Kris Peeters beloofde dinsdagavond opnieuw een oplossing voor de Arco-coöperanten. Foto: BELGA

Omdat de regering-Michel haar belofte niet heeft waargemaakt om de Arco-coöperanten te vergoeden, stellen 5.000 gedupeerden de regeringspartijen in gebreke. Ook Beweging.net (het vroegere ACW) wordt in gebreke gesteld.

De nieuwe vereniging ArcoClaim heeft woensdag het Arco-verhaal, een week voor de verkiezingen, opnieuw op de politieke radar gezet. De federale regering, de politieke partijen, Belfius en Beweging.net kregen vandaag een ingebrekestelling in de bus. Zo wil ArcoClaim er uiteindelijk toe komen dat alle Arco-coöperanten 100 procent van hun inleg recupereren.

De bestaande organisaties Geld terug van Arco en Arcoparia's bundelden de krachten in dat gloednieuwe Arcoclaim. Van de huidige meer dan 5.300 leden die al procederen, willen ze dit jaar nog naar 50.000 leden gaan. Ze werken daarvoor samen met de Nederlander Ab Flipse, de voorzitter van claimorganisatie Woekerpolis.nl.

Advocaat Geert Lenssens staat ArcoClaim bij: 'De belofte van 100 procent in 2011 viel terug tot een vergoeding van maar 40 procent in 2016. Vandaag zijn we 2019 en we zitten op nul procent', zegt hij. In de ingebrekestellingen vraagt ArcoClaim om binnen de zes maanden 100 procent gecompenseerd te worden.

Lenssens hekelt de 'oorverdovende stilte in de verkiezingscampagne rond Arco' die volgde. De coöperanten willen dat de 'cascade van beloftes' en 'vileine vaudeville' ten einde komt, ook omdat de verjaring nadert in de lopende zaken.

‘Het is een collectieve verantwoordelijkheid’, legt Lenssens tegenover Radio 1 uit. ‘De drie hoofdrolspelers zijn in eerste instantie de bank Belfius en Beweging.net, maar nu ook de Belgische staat omdat ze valse beloftes hebben gedaan. Ze hebben een garantie gegeven die onwettelijk was. En het is een zaak van de politiek geworden: de belofte stond ook letterlijk in het regeerakkoord. De Arco-aandeelhouders worden stilaan ongeduldig, ik zou zelfs zeggen dat ze woedend worden.’

CD&V-vicepremier Kris Peeters verklaarde dinsdagavond in Terzake nog dat CD&V een oplossing wil voor de Arco-coöperanten als het in de volgende regering stapt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig