Gids helpt bij communicatie met anderstalige ouders in Brusselse scholen
Foto: An Nelissen

Leerkrachten van Nederlandstalige scholen in Brussel krijgen met de gids ‘Duidelijk Nederlands op school’ een handboekje van het Huis van het Nederlands om vlotter te communiceren met ouders die het Nederlands nog niet perfect beheersen. De gids bevat handige tips en voorbeeldzinnen.

De gids ‘Duidelijk Nederlands op school’ bestaat uit zeven thema’s die elk voorzien zijn van voorbeelden, een lijst met veelgebruikte schoolwoordenschat en een lijst met praktische zinnen. Die zijn zowel naar het Frans als het Engels vertaald om de leerkracht en de ouders te voorzien van een zo duidelijk mogelijke communicatie. Er is een boekje voor het basisonderwijs en voor het secundair onderwijs, vanwege de verschillende setting.

‘De samenwerking met de ouders is een noodzakelijk element voor de ontwikkelingskansen van de kinderen. Daar is dit boekje een krachtig hulpmiddel bij’, zegt Piet Vervaecke van het Onderwijscentrum Brussel, dat samen met de Vlaamse Gemeenschapscommissie het initiatief ondersteunt.

Er zullen 7.000 boekjes verdeeld worden, zodat elke leerkracht in de Nederlandstalige Brusselse scholen er eentje ter beschikking heeft.

Samen met de boekjes kunnen de scholen ook een workshop ‘Duidelijk Nederlands’ van het Huis van het Nederlands aanvragen. ‘In onze workshops tonen we hen hoe ze, soms met kleine ingrepen, hun briefjes en nota’s toegankelijker maken en hoe ze gesprekken op een andere manier kunnen voeren’, zegt Gunther Van Neste, directeur van Huis van het Nederlands Brussel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig