Groen ontwikkelt eigen ‘kieswijzer’
Foto: BELGA

Groen lanceert woensdag een ‘kieswijzer’, een duwtje in de groene richting voor de vlottende kiezer. Groen stipt niet alleen de verschillen met andere partijen aan, maar ook de gelijkenissen.

In de ‘kieswijzer’ legt Groen voor elke partij - behalve Vlaams Belang - uit wat de verschillen en de gelijkenissen zijn tussen de programma’s en standpunten. Dat Groen en de N-VA allebei de provincies en de Senaat willen afschaffen bijvoorbeeld, en de SP.A en Groen allebei ‘de facturen’ willen doen dalen.

Sommige ‘verschillen’ die Groen ziet, zijn wel opvallend. Zo stelt Groen dat CD&V tegen de betonstop is. Nochtans heeft CD&V-minister Joke Schauvliege de contouren van de betonstop uitgetekend. ‘Maar die is er niet gekomen’, verdedigt woordvoerder Jonas Dutordoir het standpunt. ‘En CD&V wil het huidige tempo (geen open ruimte meer aansnijden vanaf 2040, red.) behouden. Dat is te laat.’ Toch verliest Groen in die stelling wat nuance.

Stuwen de klimaatmarsen Groen naar ongekende hoogten? In de video hieronder vertelt Wetstraatredacteur Christof Vanschoubroek waarom het nu of nooit is voor Groen.

Geen kinderen opsluiten

Nog een andere stelling verdient meer grijs dan het zwart-wit van de kieswijzer. Zo zegt Groen: ‘Sinds kort worden kinderen van asielzoekers opgesloten in detentiecentra. De SP.A keurt dit niet af. Groen is duidelijk: kinderen sluit je nóóit op.’ De SP.A keurt de opsluiting van de kinderen, zoals het nu gebeurt in Steenokkerzeel, wel degelijk af. Omdat de alternatieven niet goed genoeg zijn uitgewerkt en Steenokkerzeel niet de juiste plek is, klinkt het bij specialist van de partij Ben Segers. Maar het klopt wel dat de SP.A in 2011 ingestemd heeft met de wet, waarin staat dat kinderen in een zo kort mogelijke periode en in uitzonderlijke gevallen opgesloten kunnen worden voor repatriëring.

Dat de kieswijzer de twijfelende kiezers kan ‘helpen’ met hun keuze, net door de verschillen te benadrukken, ontkent Groen niet. ‘Da’s evident, dat doen we ook’, zegt Dutordoir. ‘Maar politici moeten op 27 mei starten met samenwerken. We willen dus ook de vele goeie standpunten van de andere partijen laten zien. Dit is een statement dat past in onze campagne. We hebben video’s gemaakt over wat werkgevers en werknemers, patiënten en zorgverleners, pendelaars en treinconducteurs delen. We delen meer dan we denken.’