Scheidsrechtersbaas: “Doelpunt van Openda tegen Genk was terecht
Foto: BELGA

Volgens scheidsrechtersbaas Johan Verbist deed videoref Lawrence Visser er zondag in de topper tussen Club Brugge en KRC Genk (3-2) goed aan om bij het doelpunt van Loïs Openda niet in te grijpen. Dat zegt Verbist woensdag in zijn wekelijkse analyse van de videoref. De strafschop gemist door Hans Vanaken had evenwel niet gegeven moeten worden.

Openda zette blauw-zwart zondag, op de achtste speeldag in play-off 1, met een doelpunt net voorbij het uur op weg naar een belangrijke thuiszege. Tijdens en na de wedstrijd was er echter veel te doen over een fase die voorafging aan de 2-1 van Openda. Genk-verdediger Aidoo ging immers tegen de vlakte na contact met de armen van Club-spits Wesley. Coach Philippe Clement zag er een elleboogstoot in, maar ref Van Driessche en VAR Visser gaven geen krimp. “De videoref kwam terecht niet tussen”, bevestigt ook scheidsrechtersbaas Johan Verbist.

De videoref was afgelopen weekend wel op twee fouten te betrappen, stelt de scheidsrechtersbaas. Nog in Club Brugge-Genk had de thuisploeg immers geen strafschop moeten krijgen. “In een duel in het strafschopgebied tussen Dewaest en Openda is er contact tussen beide spelers. Openda gaat neer, maar de ref laat doorspelen. Na de VAR-tussenkomst wordt er een strafschop gegeven. Hier had de VAR niet moeten tussenkomen, de scheidsrechter is in deze fase niet clearly wrong”, aldus Verbist. Gerechtigheid geschiedde, want Hans Vanaken liet vanaf de stip de 4-1 liggen.

Ook bij de strafschop van Osimhen in Beerschot Wilrijk-Charleroi (0-3) in play-off 2A moest de VAR niet ingrijpen en het doelpunt mocht dus niet afgekeurd worden. “Osimhen trapt een strafschop waarbij het niet duidelijk is of de bal al dan niet achter de lijn geweest is. De assistent-scheidsrechter staat op de lijn en geeft doelpunt. Vermits er geen duidelijke beelden zijn die het tegendeel bewijzen, moet men hier de beslissing van de assistent-scheidsrechter steunen”, oordeelt Verbist.

Bij de elleboogstoot van Hamdi Harbaoui in de West-Vlaamse derby tussen Zulte Waregem en KV Kortrijk kwam de videoref wel gepast tussen. De Gouden Stier kreeg rood en werd intussen voor vijf speeldagen geschorst.