Tiener pleegt zelfmoord nadat meerderheid voor haar dood stemde via Instagram-poll
Instagram voerde nochtans preventieve maatregelen door om zelfdoding tegen te gaan. Foto: AFP

Een 16-jarige Maleisische vroeg aan haar volgers op Instagram of ze zich van kant moest maken. 69 procent stemde ‘ja’, waarop ze zich van haar leven benam.

Op het sociale medium plaatste de tiener een foto met het bijschrift ‘heel belangrijk, help me te kiezen tussen D of L’. Haar volgers konden op een van de twee keuzes klikken. Twee derde koos voor ‘D’. Ze zou van een gebouw gesprongen zijn, meldt Reuters.

Aanzetten tot zelfmoord is – zowel in België als in Maleisië – een strafbaar feit. De Instagram-volgers die voor haar dood kozen, zouden volgens een Maleisische advocaat schuldig bevonden kunnen worden. Op het misdrijf staat in Maleisië de doodstraf, of een celstraf van tot twintig jaar en een boete. Velen pasten hun stem nog aan, waardoor er uiteindelijk 88 procent voor 'L' stemde, maar het kwaad was al geschied. 

De druppel

'In dergelijke gevallen is de schuldvraag volgens mij niet relevant', oordeelt Kirsten Pauwels, directeur van de Zelfmoordlijn. 'Dit voorval mag ook niet herleid worden tot één enkele post op Instagram, waarschijnlijk was het de druppel die de emmer deed overlopen.'

De lokale minister van Jeugd betreurt het voorval en pleit voor meer engagement qua mentale gezondheid in het land. Het Zuidoost-Aziatische land kampt al langer met stijgende zelfmoordcijfers: van 1,3 gevallen per 100.000 inwoners (tussen 2007 en 2010, cijfers Asia One) naar 5,5 gevallen per 100.000 inwoners (2019, cijfers World Population Review). Ter vergelijking: in België gaat het om 20,7 zelfdodingen per 100.000 inwoners.

‘Sensitivity screens’

In februari kondigde Instagram aan dat het ‘sensivity screens’ zou invoeren om de inhoud van mogelijke zelfdoding en -pijniging gemakkelijker te detecteren en te blokkeren. Dat gebeurde naar aanleiding van de zelfmoord van de 14-jarige Molly Russell in 2017. Haar ouders vonden suïcidale foto’s en berichten terug op haar Instagram-account en gaven het bedrijf deels de schuld van het verlies van hun dochter. 

Zelfmoordlijn schreef al eerder richtlijnen voor aan Facebook, dat aan de hand van een meldingssysteem effectiever kon inspringen bij inhoud met een suïcidaal kantje. 'Met Instagram, dat onder Facebook valt, hebben we nog geen contact', geeft Pauwels toe. 'Sowieso bevind je je bij sociale media tussen twee vuren. Enerzijds kan de soms bikkelharde inhoud het risico verhogen op zelfmoord. Anderzijds gaat het om een kleine gemeenschap, waarin de drempel om over zelfmoordgedachten te praten voor sommigen lager ligt.'

De Zelfmoordlijn heeft altijd een luisterend oor klaar: via het gratis nummer 1813 (24/7 bereikbaar) of online chat (elke dag van 18u30 tot 22u).