Andere partijen reageren afwijzend op verhoging pensioenleeftijd: ‘Is De Wever op zijn hoofd gevallen?’
Elio Di Rupo. Foto: BELGA

Van ‘niet relevant’ tot ‘onaanvaardbaar'. De uitspraak van Bart De Wever dat de pensioenleeftijd op termijn verder omhoog moet, wordt weinig enthousiast onthaald door de andere partijen. Eén ding is zeker: een verhoging zal niet voor de volgende legislatuur zijn.

‘De wettelijke pensioenleeftijd gaat omhoog als de levensverwachting stijgt. Dat is de enige manier om het systeem betaalbaar te houden.’ De uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever in Terzake leidde ertoe dat de pensioenleeftijd weer een hot topic is geworden in aanloop naar de verkiezingen.

Bij de coalitiepartners is er alvast weinig animo om in de volgende legislatuur aan de pensioenleeftijd te raken. Volgens MR-campagnewoordvoerder Georges-Louis Bouchez is de stelling van De Wever ‘niet noodzakelijk relevant’. Want de kostprijs van de pensioenen stijgt tot 2030, maar zal daarna volgens de verwachtingen terug dalen.

Ook voor de Vlaamse liberalen is de vraag niet aan de orde. ‘De prioriteit vandaag is om te maken dat mensen die langer willen werken dat ook kunnen doen’, verklaarde Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. ‘Zo brengen we de werkelijke en de wettelijke pensioenleeftijd dichter bij elkaar.’

‘We moeten met zijn allen wat langer werken om de pensioenen betaalbaar te houden’, erkent CD&V-voorzitter Wouter Beke op Twitter. ‘De hervorming die we hebben afgesproken, voeren we uit. Maar van een verdere verhoging is geen sprake met CD&V. Laat dat heel duidelijk zijn!'

Oppositie

Bij de oppositie is de appetijt voor een verhoging van de pensioenleeftijd uiteraard nog kleiner. ‘Met Groen gaat pensioen omhoog, niet de pensioenleeftijd. De keuze op 26 mei wordt elke dag duidelijker’, laat Kristof Calvo namens Groen weten op Twitter.

De kritiek van PS-voorzitter Elio Di Rupo op De Wever was nog het forst: ‘Is hij op zijn hoofd gevallen? Kent hij het echte leven van de mensen?’, vroeg Di Rupo zich af op Twitter. De PS wil de beslissing om de pensioenleeftijd op te trekken tot 67 jaar in 2030 ongedaan maken.

Net als de PVDA trouwens. ‘Werken tot 70 jaar? Neen bedankt!’, is voorzitter Peter Mertens duidelijk op Twitter.

Ook de Vlaamse socialisten willen de pensioenleeftijd terug naar 65. De SP.A vindt dat mensen met pensioen moeten kunnen na een loopbaan van 42 jaar.

Vlaams Belang noemt de uitspraken van De Wever tot slot ‘onaanvaardbaar’. ‘U bent nog niet genoeg uitgeperst!’, zegt voorzitter Tom Van Grieken op Twitter. ‘Nog wat langer werken? Neen dank u.’

Wat mogen we verwachten van de N-VA? De partij schuift heel nadrukkelijk Bart De Wever en Jan Jambon naar voren. Waarom brengen ze hun grote kanonnen eindelijk aan het front? Volgens politiek journalist Matthias Verbergt is de kans reëel dat we voor het eerst in vijftien jaar geen triomferende De Wever zien op verkiezingsavond.