Opperste leider Iran: ‘Er komt geen oorlog met VS’
De opperste leider van Iran, grootayatollah Ali Khamenei. Foto: EPA-EFE

Er komt geen oorlog tussen Iran en de Verenigde Staten. Dat heeft de opperste leider van Iran, grootayatollah Ali Khamenei, gesteld.

‘Noch wij noch de Verenigde Staten willen oorlog, daarom zal dat ook niet gebeuren’, verklaarde Khamenei dinsdag op de Iraanse staatstelevisie. Hij zei nog dat Iran het ‘pad van de weerstand’ heeft gekozen en vergeleek de onderhandelingen met Washington met ‘vergif’.

Khamenei is ervan overtuigd dat Iran aan het langste eind zal trekken. ‘We hebben de sterkste wilskracht en het sterkste (religieuze) geloof.’

De spanningen tussen Iran en Washington zijn hoog opgelopen. De Iraanse president Hassan Rohani zei vorige week dat Teheran zich zal terugtrekken uit de belangrijke aspecten van de nucleaire deal van 2015, tenzij grote machten beloven om de sancties tegen Iran op te heffen.

De VS zei dat het een vliegdekschip heeft ontplooid in het Midden-Oosten, nadat Teheran ermee dreigde om de Straat van Hormuz te blokkeren. Dat is een van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld. Ze verbindt de Perzische Golf en de Golf van Oman.

Amerikaanse troepen alert

Ondertussen zijn de Amerikaanse troepen in Irak en Syrië onder een hoger alarmniveau geplaatst na ‘geloofwaardige bedreigingen’ van Iraanse krachten in de regio. Dat maakte het Central Command van de Verenigde Staten dinsdag bekend.

Daardoor is de Operation Inherent Resolve (OIR), die de VS startte in 2014 met bondgenoten in het Midden-Oosten, in de hoogste staat van alertheid, ‘terwijl we van dichtbij de geloofwaardige en mogelijk naderende bedreigingen tegenover de Amerikaanse krachten in Irak monitoren’, klinkt het.

OIR is de naam die de VS gaven aan de militaire operaties tegen de terreurgroep IS in Irak en Syrië.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig