Ronde van Californië: Cavagna bezorgt Deceuninck-Quick Step tweede ritzege
Het is nog maar de tweede profzege voor Rémi Cavagna. Foto: Photo News

Rémi Cavagna heeft de derde etappe in de Ronde van Californië (World Tour) gewonnen. De Fransman van Deceuninck-Quick Step soleerde naar de zege na een sterk nummertje. Zeven minuten later finishte Ben King (Dimension Data) als tweede, voor Simon Geschke (CCC). De sprint van het peloton kwam een halve minuut later op naam van de ritwinnaar van maandag, Kasper Asgreen, die onze landgenoot Jasper Philipsen vloerde. Tejay van Garderen (EF Education First) behoudt zijn leiderstrui.

Na de rit van maandag, met finish in Lake Tahoe en onderweg vier gecategoriseerde hellingen, wachtte het peloton dinsdag alweer een zware beproeving met 208 km voor de boeg, van Stockton naar Morgan Hill, en kregen de renners zes beklimmingen voorgeschoteld.

Ronde van Californië: Cavagna bezorgt Deceuninck-Quick Step tweede ritzege
Foto: Photo News

Al vroeg scheidde zich een kopgroep van negentien af, daarin ook Rohan Dennis, een gevaar voor leider Tejay van Garderen met slechts 42 tellen achterstand, dus liet het peloton niet begaan en zagen ook de koplopers al gauw het zinloze van hun poging in. Daarop waagde een duo zijn kans op de Patterson Pass Road, 5,2 km lang aan 6,1 procent. Rémi Cavagna en Alex Hoehn (Amerikaanse selectie) kregen wel de zegen van het peloton en reden een bonus van ruim 10 minuten bij elkaar.

Lange achtervolging

Voor Pawel Bernas (CCC) ging het in het peloton niet snel genoeg. Hij begon aan een lange achtervolging en zou 35 km lang hangen tussen de vluchters en het peloton en nog voor Mount Hamilton gegrepen worden. Op die col versnelde Cavagna en moest Hoehn de rol lossen. Er wachtten de Fransman nog 70 verre kilometers. Was hij een vogel voor de kat of niet?

Op papier waren de sprinters mogelijk aan zet in deze rit, maar de opeenvolging van colletjes had er voor gezorgd dat het peloton in stukken was gebroken en er weinig organisatie was in de achtervolging. Enkel EF Education First deed zijn werk voor leider Van Garderen, veel dichter kwamen ze niet op de Fransman die in de afdalingen een paar keer met een valpartij flirtte en zelfs voet aan grond moest zetten. Hoehn bleef lange tijd hangen tussen Cavagna en het peloton, maar zou uiteindelijk opgeslokt worden. Wel was intussen Simon Geschke (CCC) op pad getrokken met Benjamin King (Dimension Data).

Ronde van Californië: Cavagna bezorgt Deceuninck-Quick Step tweede ritzege
Foto: Photo News

Tweede profzege

Te laat voor de dagzege, die ging naar de Fransman in Morgan Hill, thuishaven van fietssponsor Specialized. King werd tweede, Geschke derde. In de sprint van het peloton legde Jasper Philipsen het af tegen Asgreen.

Voor Cavagna is het zijn tweede profzege, eerder won hij in 2018 Dwars door West-Vlaanderen (1.1.). Van Garderen blijft leider met zes seconden voorsprong op Moscon en zeven op Asgreen.