Bart De Wever (N-VA): ‘Pensioenleeftijd moet nog verder omhoog, we blijven nu eenmaal langer leven’
Foto: BELGA

De wettelijke pensioenleeftijd moet nog verder omhoog, aangezien onze levensverwachting maar blijft stijgen. Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever dinsdagavond in Terzake. ‘Het is de enige manier om het systeem betaalbaar te houden.’

De federale regering besloot na de verkiezingen van 2014 dat de wettelijke pensioenleeftijd tegen 2030 moet stijgen tot 67 jaar. Dat kwam de regering toen al op scherpe kritiek te staan van onder meer vakbonden en oppositie.

Tijdens een televisiedebat met SP.A-voorzitter John Crombez in Terzake gaf De Wever echter toe dat zijn partij pleit voor een verdere verhoging van die wettelijke pensioenleeftijd, indien onze levensverwachting blijft stijgen.

‘In dat geval moeten we een notioneel systeem introduceren waarbij mensen telkens een maand langer werken, zodat we de pensioenleeftijd niet steeds weer met grote schokken moeten aanpassen’, gaf De Wever na aandringen van Crombez toe. ‘De wettelijke pensioenleeftijd gaat omhoog als de levensverwachting stijgt. Dat is de enige manier om het systeem betaalbaar te houden.’

De Wever noemt de stijging echter ‘onvermijdelijk’. De N-VA-voorzitter wees naar de socialisten, die volgens hem de afgelopen decennia te weinig hebben gedaan om de pensioenleeftijd op te krikken. ‘De socialisten hebben de pensioenminister gehad van 1980 tot 2011’, zei hij. ‘De effectieve pensioenleeftijd is toen gezakt tot een dieptepunt van 57 jaar voor mannen en 55 jaar voor vrouwen’.

N-VA en SP.A nemen daarbij diametraal verschillende standpunten in. Eerder maakte SP.A een breekpunt van de verlaging van de wettelijke pensioenleeftijd naar 65 jaar.

De N-VA reageerde later op de avond via Facebook nog op de discussie. 'De effectieve pensioenleeftijd zal evolueren naar 63/64 jaar. En dat zal volstaan. Maar als de levensverwachting tegen 2070 nog verder zal stijgen, moet de de wettelijke pensioenleeftijd stapsgewijs en heel geleidelijk mee-evolueren.'

'Club van normale mensen'

Op de vraag of De Wever veto's heeft, antwoordde hij nog dat hij op Vlaams niveau geen enkel veto uitspreekt. 'Tenminste niet tegen wie tot de club van normale mensen behoort', voegde de partijvoorzitter daaraan toe, verwijzend naar Vlaams Belang. Op federaal niveau stelt De Wever echter wel een veto tegen een eventuele samenwerking met de PS en Ecolo.

SP.A-voorzitter Crombez sprak dan weer over drie breekpunten, drie eisen waaraan moet worden voldaan wil zijn partij in een regering stappen: een volwaardig pensioen na een loopbaan van 42 jaar, het verlagen van de BTW op elektriciteit naar 6% en het afschaffen van de wachtlijsten in de zorg. 'En die zaken staan niet in het partijprogramma van de N-VA', besloot Crombez.