België op een na ‘beste land voor LGBTI-rechten’
Het Belgian Pride Festival in Brussel vecht genderongelijkheid aan. Met succes, zo blijkt. Foto: Mido via Twitter

De International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA-Europe) rangschikte 49 Europese landen volgens de rechten die ze holebi’s toekennen. Net na Malta en voor Luxemburg, eindigt België op de tweede plaats.

Voor de tiende keer tekent ILGA-Europe haar jaarlijkse Rainbow Map, met de ruggensteun van de Europese Unie. Het beleid en de wetten die de gelijkwaardige mensenrechten van seksueel andersgeaarden beschermt van elk land wordt herleid tot een percentage, de Rainbow Index. Hoe hoger de index, hoe meer een land naar gelijkheid streeft.

ILGA-Europe berekent het uiteindelijke percentage op basis van zes categorieën. ‘Gelijkheid en anti-discriminatie’ heeft de meeste impact op het uiteindelijke cijfer, gevolgd door ‘familie’ (de erkenning van ouderschap voor transseksuelen), ‘hate speech’, ‘gendererkenning en integriteit van het lichaam’, ‘publieke ruimte’ en ‘asiel’.

Met 73 procent haalt ons land net zoals vorig jaar de zilveren medaille. Armenië (7%), buurland Azerbeidzjan (3) en Turkije (5%) eindigen onderaan de rang.

Opvallend op de kaart is het contrast tussen de voornaamste West-Europese landen (behalve Duitsland, Zwitserland en Ierland) plus de Scandinavische staten enerzijds en Oost-Europa en het Midden-Oosten anderzijds.

In vergelijking met de vorige jaren blijft de situatie in Europa stabiel, met hier en daar een daling. Polen verschaft bijvoorbeeld geen medische hulp meer voor kunstmatige bevruchting van alleenstaande vrouwen. Bulgarije, Hongarije en Turkije zakken dan weer in de lijst door een inbreuk op politieke rechten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig