De Crem jaagt burgemeester van Brussel de gordijnen in met ‘eengemaakte politiezone’
Foto: Kristof Vadino

‘De eenmaking van de Brusselse politiezones is voor ons een breekpunt in de onderhandelingen.’ Dat heeft CD&V-minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem dinsdag gezegd in De Ochtend op Radio 1. Philippe Close, burgemeester van Brussel is niet akkoord.

‘Als CD&V daarvan een breekpunt maakt, hebben ze daarbij onze steun’, reageerde Jan Jambon (N-VA), kandidaat-premier en voormalig minister van Binnenlandse Zaken vanmorgen meteen op het voorstel van De Crem. Maar, zoals verwacht, is Brussels burgemeester Philippe Close geen voorstander. ‘Meneer De Crem, ik heb ook een breekpunt. Minder slogans, meer actie’, zegt Close in een videoboodschap op Twitter.

De vraag naar een eenmaking van de zes Brusselse politiezones is niet nieuw. Na de rellen tijdens oudejaarsnacht in Molenbeek herhaalde Pieter De Crem de noodzaak van zo’n fusie. Zonder een eenmaking kan er volgens hem ‘onmogelijk een goede dienstverlening komen’.

N-VA-kopstuk Jan Jambon staat op zich achter zo’n fusie, maar maakt wel een aantal kanttekeningen. ‘Ga je die zes politiezones dan laten leiden door 19 burgemeesters? Een fusie van de politiezones op zich lost maar een deel van de problemen op’, aldus Jambon. N-VA zou daarom graag een stap verder gaan en ook spreken over de fusie van de 19 Brusselse gemeenten.

Dat de fusie van de Brusselse politiezones voor CD&V echt een breekpunt is, wordt niet met dezelfde woorden op het hoofdkwartier van de partij gezegd. ‘De problematiek rond de Brusselse politiezones zat de voorbije jaren continu in het debat. De enige manier om dat op te lossen is tijdens regeringsonderhandelingen. Alle Vlaamse partijen zijn het daarover eens, het is meer dan tijd om een doorbraak te bereiken. De huidige organisatie beperkt de inzet op het terrein en dit kan niet de bedoeling zijn’, laat de partijwoordvoerder weten.

Langs Franstalige kant is er al langer verzet tegen een fusie van de politiezones. Maar dat houdt De Crem niet tegen. ‘Brussel-Halle-Vilvoorde zou ook nooit gesplitst worden, maar het is wel gebeurd’, aldus De Crem. ‘Brussel is het knooppunt van ons land. Voor het veiligheidsbeleid van ons land moet er een fusie komen onder eengemaakt commando’.

‘Ramp bij federale politie’

PS-burgemeester Close wijst er op dat Brussel meer dan 200 inspecteurs heeft aangeworven en hij roept De Crem op te ‘stoppen met besparingen op de federale politie’. ‘Het is een ramp wat er met de federale politie gebeurd is. Uw rol als minister van Binnenlandse Zaken is om die politie te steunen. Nu is het moment om meer mensen voor de federale politie aan te werven’.