Neymar wint eigen naam terug in Europees Hof
De 27-jarige voetballer duldt niet dat er met zijn naam geld verdiend wordt. Foto: Photo News

De Braziliaanse voetballer heeft dinsdag de rechtszaak om zijn naam als merk gewonnen. Een Portugees wilde de naam registreren voor zijn sportartikelen, maar de linksbuiten van Paris Saint-Germain vocht dit met succes aan.

De beschuldigde had ’Neymar’ in 2012 als merk gedeponeerd, maar pas vier jaar later tekende de echte Neymar Da Silva Santos Júnior bezwaar aan. Het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU (EUIPO) gaf hem gelijk, waarop de Portugees naar de Europese rechter stapte.

Maar ook daar kon die op niet veel steun rekenen. De rechters waren het erover eens dat hij wilde profiteren van de bekendheid van de speler. Ook al tekende Neymar pas in 2013 bij FC Barcelona, toch waren de rechters van mening dat de dribbelaar toen al genoeg faam genoot in Europa.

Al nemen voetballers soms zelf het heft in eigen handen. In april slaagde ’s werelds best betaalde voetballer Lionel Messi er nog in om zijn naam als merk te labelen. Na een strijd van zeven jaar met bedrijven die op de achternaam van de Argentijn lijken, keurde het gerecht het goed, ondanks de eerdere weigering van de EUIPO.