Patiënt overleden aan legionellabesmetting
De legionellabacterie Foto: BELGAIMAGE

Een van de patiënten die de afgelopen dagen besmet raakte met de legionellabacterie, is maandag overleden in het Universitair Ziekenhuis van Gent. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid.

De afgelopen dagen raakten zestien mensen besmet met de legionellabacterie. Een van die patiënten is overleden. ‘Omwille van de privacy van de patiënt en diens familie, geven we geen verdere details’, meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

De meeste patiënten komen uit Evergem, maar er zijn ook enkele Gentenaren besmet, maakte het Gentse stadsbestuur maandag bekend. De eerste patiënten kregen de eerste ziekteklachten tussen 29 april en 6 mei, de nieuwe patiënten kregen de eerste ziekteklachten tussen 7 en 10 mei. Dat kan er volgens het agentschap op wijzen dat de bron van besmetting nog niet verdwenen is. ‘We blijven uiteraard alles doen om die bron van besmetting zo snel mogelijk op te sporen’, klonk het eerder op de dag bij het Agentschap Zorg en Gezondheid.

‘De instanties analyseren op dit moment de stalen van de koeltorens in de Gentse Kanaalzone. Het zal nog tot volgende maandag duren eer daar uitsluitsel over is.’

Inademing waterdruppeltjes

De legionellabacterie kan zich verspreiden in (drink)watersystemen. Besmetting vindt plaats door zeer kleine druppeltjes water waarin de bacterie zich bevindt in te ademen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij het douchen.

De symptomen van de ziekte lijken op de griep en het kan leiden tot een longontsteking. Vooral bejaarden en verzwakte mensen lopen een risico.