Sri Lanka voert nieuwe avondklok in tegen aanhoudend geweld op moskeeën
Foto: EPA-EFE

In de hoop een opflakkering van etnisch en religieus geweld in de kiem te smoren, hebben de Sri Lankaanse autoriteiten een nieuwe avondklok – van negen uur ’s avonds tot vier uur ’s nachts – ingevoerd. In de nasleep van de aanslagen op Paaszondag kampt het land met spanningen tussen moslims, hindoes, christenen en boeddhisten. Online gaat de overheid de strijd aan met haatdragende berichten.

De avondklok volgt op incidenten in de Noordwestelijke Provincie waarbij stenen werden gegooid naar winkels van moslims. De bevolking in die provincie bestaat voor het grootste deel uit Singalezen, maar er is ook een minderheid van moslims.

Eerder op de dag werden sommige sociale netwerken al tijdelijk geblokkeerd nadat gedeelde berichten de spanningen tussen sommige moslims en Singalezen deden oplopen. Een bepaald bericht had verschillende mensen ertoe aangezet een islamitisch centrum te gaan omcirkelen en beschadigen. De vermoedelijke auteur van dat bericht werd opgepakt.

Sinds de aanslagen van 21 april, waarbij 257 mensen om het leven kwamen, gelden verhoogde veiligheidsmaatregelen in Sri Lanka. Niet veel later eiste IS de aanslag op. De eerste explosies vonden plaats in drie katholieke kerken, wat de spanningen tussen de islamitische en katholieke Sri Lankanen doet oplaaien. De burgeroorlog tussen de hindoeïstische Tamils en de boeddhistische Singalezen van tien jaar terug zit ook nog vers in het geheugen.

De overheid lastte net na de aanslag al eens een avondklok in en verbood niet veel later gezichtsbedekkende kledij. De autoriteiten meldden al dat alle daders en verantwoordelijken voor de aanslagen ‘ofwel opgepakt ofwel dood’ zijn, maar de spanningen blijven dus voortleven.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig