Het dubbeltje is gevallen in Westeros
Grey Worm vecht voor wat hij waard is. Foto: Helen Sloan/HBO/game of thrones

King’s Landing maakt zich klaar voor het gevecht tussen de Drakenkoningin en Cersei Lannister. Zal de stad branden of bloeden?

Spoiler alert: weet je nog niet wat er gebeurde in de strijd om King’s Landing? Kijk dan eerst naar de vijfde aflevering van het achtste seizoen van Game of thrones. Hieronder verklap ik alles.

Varys beloofde altijd voor het volk te strijden, maar die overtuiging wordt zijn einde wanneer Tyrion aan Daenerys vertelt dat de Master of Whispers haar verraden heeft. Varys bekoopt zijn verraad met zijn leven, en zegt dat hij hoopt dat hij zich vergiste in Daenerys. Iedereen hoopt samen met hem dat ze de juiste keuze maken door de Drakenkoningin te blijven steunen, maar je ziet de twijfel in de ogen. Tyrion twijfelt zelfs zo hard, dat hij zijn gevangen genomen broer Jaime bevrijdt, in de hoop dat hij Cersei kan overtuigen de stad op te geven zonder bloedvergieten.

dS VIDEO - Game of thrones S08E05_5. Video: De Standaard

Het gevecht om de stad laat niet lang op zich wachten, en Daenerys laat zien wat ze waard is op haar draak. Ze vernietigt eigenhandig de ijzeren vloot van Euron Greyjoy, een afrekening voor de dood van haar draak Rhaegal. Dan maakt ze het haar troepen extra gemakkelijk door de stadsmuren in vuur en vlam te zetten. Ze doet de laatste boodschap van Missandei alle eer aan, en iedereen gelooft dat dit gevecht een goede afloop zal kennen.

Toch gelooft Cersei nog altijd dat de Red Keep niet zal vallen. Haar leger zal haar verdedigen met hun laatste adem. Drogon kan de troepen echter heel snel op andere gedachten brengen. Het Lannister-leger legt de zwaarden neer, en het volk vraagt Cersei om de klokken te doen luiden. Ze vragen om de stad over te geven, iets wat ze tegen alle verwachting in uiteindelijk ook doet.

Maar Daenerys wordt enkel kwader door het geluid van de klokken, en ook Grey Worm had nog niet genoeg bloed gezien. De Mad Queen is geboren. Ze neemt in haar vlucht van drakenvuur meer dan één onschuldig slachtoffer mee. Jon beseft onmiddellijk dat zijn koningin een grote fout maakt, een Tyrion ziet alles met wanhoop in zijn ogen gebeuren. De stad zal branden, en het is niet Cerseis fout.

dS VIDEO - Game of thrones S08E05_4. Video: De Standaard

Het einde van The Hound

Arya Stark en Sandor Clegane geraken zonder veel moeite de Red Keep binnen, met elk een eigen moordmissie. Als ze eindelijk hun doel bereiken, breken de muren rond hen af. Drogon is op oorlogspad. Sandor geeft Arya een wijze levensles mee, en laat haar voelen dat er meer is in het leven dan wraak. Zijn woorden: ‘Wil je eindigen zoals ik?’ laten een diepe indruk op haar na, en ze besluit dat ze niet wil sterven in de Red Keep. The Hound ontdoet haar zo van een last die al heel lang weegt op haar schouders: Cersei vermoorden.

Maar dat wil niet zeggen dat Sandor zijn verleden kan vergeten. Cersei glipt voorbij wanneer de twee broers hun zwaarden trekken, en The Hound ontdekt al snel dat zijn broer niet te doden is. Een zwaard door zijn buik, in zijn nek, zelfs door zijn hoofd, niets kan baten. Hij besluit met een zelfmoordsprong zijn broer mee te sleuren van de toren. Ze komen allebei in het drakenvuur terecht. Daar eindigt het verhaal van Sandor Clegane, met vuur.

dS VIDEO - Game of thrones S08E05_3. Video: De Standaard

Cersei en Jaime

De vallende brokstenen die in het rond vliegen zijn een mooie beeldspraak van hoe Cerseis leven in elkaar stort. Tot haar broer, minnaar en soulmate Jaime opduikt om haar te redden.

Hij overleeft een gevecht met Euron Greyjoy, die Jaime uitdaagde. ‘Ik heb de koningin geneukt’ is iets wat Jaime wel altijd op zijn paard krijgt. Het ziet er even erg slecht uit voor Jaime, maar hij maakt zijn naam als soldaat meer dan waar. Hij slaagt erin, zelf zwaargewond, om Euron Greyjoy voor het laatst het zwijgen op te leggen.

Cersei en Jaime zijn van plan te vluchten via de route die Tyrion aanwees, maar brokstukken versperren hun weg. Je zou haast sympathie krijgen voor Cersei, wanneer ze beseft dat ze zal sterven en een mentale inzinking krijgt. De liefde tussen Jaime en zijn zus is altijd complex geweest, en wordt ook hun dood. Ze omarmen elkaar terwijl de brokstukken op hen neervallen.

dS VIDEO - Game of thrones S08E05_2. Video: De Standaard

Alle hoop op Arya

Arya lijkt verdacht veel op haar neef-broer Jon Snow als de kijker haar langs achter volgt in het strijdtoneel. Ze dragen hun haar op dezelfde manier, en hun kleren verschillen ook al niet veel. Wil dat zeggen dat niet Jon, maar Arya de verlosser is?

We zien Arya deze aflevering alweer in al haar facetten, van koelbloedige moordenaar tot angstig meisje. Na de peptalk van Sandor besluit ze dat de dood van Cersei niet meer haar verantwoordelijk is, maar in haar vlucht belandt ze middenin het gevecht.

We zien haar weglopen zoals ze ook voor de doden wegliep in Winterfell, en we zien haar opnieuw vallen. Ze werd van de doden gered door The Hound en Beric Dondarrion, maar deze keer is het een gewone burger die Arya redt van een gewisse dood door vertrappeling. Ze moet haar strijdlust ook ditmaal zien terug te vinden, maar helaas is Melisandre niet aanwezig om haar moed in te spreken. Arya moet diep graven om kracht te vinden. Ze ziet hoe Drogons vuur niemand spaart, en Jons troepen hebben zich intussen teruggetrokken toen ook hij besefte dat Daenerys geen onderscheid meer maakt tussen vriend of vijand.

Als de vrouw die haar redde omkomt door drakenvuur, lijkt de wereld even stil te staan voor Arya. Ze bekijkt de verkoolde stad, en ziet dan plots de oplossing voor zich. Ze bestijgt het witte paard dat zich aan haar aanbiedt, en rijdt de vernielde stad uit.

dS VIDEO - Game of thrones S08E05_1. Video: De Standaard

Arya is opnieuw op oorlogspad. Zal ze dit keer de ogen van Daenerys voorgoed sluiten? Het zou de voorspelling van Melisandre waarmaken. Ze sloot reeds bruine ogen (Walder Frey) en blauwe ogen (de Night King). Slaan de groene ogen op die van Daenerys?

Het laatste seizoen van Game of thrones wordt bij ons uitgezonden op Play van Telenet.