Billie Eilish: ‘Baggy kleding beschermt me tegen bodyshamers’
Billie Eilish poseert voor Calvin Klein, maar niet in ondergoed Foto: Calvin Klein

Billie Eilish breekt momenteel potten met haar debuutalbum, en dus is het niet vreemd dat Calvin Klein haar heeft gestrikt als ambassadrice. Verwacht echter geen radicale stijlswitch bij de zeventienjarige popster: haar baggy kleding is veel meer dan een stijlkeuze.

Voor de meest recente aflevering van de #MyCalvins-campagne van het Amerikaanse modelabel Calvin Klein krijgt Shawn Mendes het gezelschap van onder meer Billie Eilish, de zeventienjarige zangeres die momenteel potten breekt met haar debuutalbum.

In tegenstelling tot Mendes heeft Eilish zich voor fotograaf Mario Sorrentino echter niet ontkleed tot haar ondergoed, maar poseert ze in haar kenmerkende oversized kledij. Dat is overigens veel meer dan een stijlkeuze, zo vertelt Eilish in een video die bij de campagne hoort. Het moet haar ook beschermen tegen bodyshamers.

‘Ik wil niet dat de hele wereld alles over me weet. Daarom draag ik kleding die eigenlijk te groot is’, aldus de jonge popster die erop wijst dat mocht ze meer onthullende kleding dragen, ze zich hoogstwaarschijnlijk openstelt voor een stroom aan seksistische opmerkingen over haar lichaam.

‘Door baggy kleding te dragen, kan niemand een mening hebben over het lichaam dat eronder zit, want ze kunnen het niet zien. Niemand kan zeggen dat ik te dik, dan wel te dun ben. Dat ik een platte kont heb, of een dikke kont.’

De onthulling van Eilish wordt druk bediscussieerd op sociale media, waar velen menen dat het een spijtige zaak is dat tienermeisjes niet (langer) kunnen dragen wat ze willen uit vrees voor snedige commentaren.

Tegelijk klinkt er ook lof voor Calvin Klein, dat Eilish toelaat het onderwerp op de kaart te zetten. Het modelabel werd in het verleden immers meermaals bekritiseerd voor het seksualiseren van jonge modellen in hun campagnes.