Zweden heropent verkrachtingszaak tegen Assange
Foto: AFP
Nu Wikileaks-oprichter Julian Assange in een Britse cel zit, heropent het Zweedse gerecht de verkrachtingszaak tegen hem.

Het Zweedse uitleveringsverzoek werd in 2017 ingetrokken, omdat Assanges verblijf in de Ecuadoraanse ambassade zijn overdracht onwaarschijnlijk maakte. Nu die kwestie van de baan is, wil Zweden het vooronderzoek heropenen. Dat heeft het Openbaar Ministerie op een persconferentie gemeld.

De Zweedse procureurs willen hem opnieuw ondervragen en zullen om zijn uitlevering vragen als de rechtbank daarin meegaat.

Door zijn intrek te nemen in de Ecuadoraanse ambassade, waar hij in april werd buitengezet, vermeed Assange in 2012 een potentiële uitlevering aan Zweden. Daar beschuldigden twee vrouwen hem van aanranding en verkrachting tijdens een verblijf in Stockholm in 2010. Eén van hen verklaarde dat ­Assange seks met haar had gehad terwijl ze sliep. Hij zou dit gedaan hebben zonder condoom, terwijl de vrouw kenbaar gemaakt had dat ze niet zonder bescherming wilde ­vrijen.

Assange heeft de beschuldigingen steeds ontkend. ‘De heropening van de zaak geeft Julian de kans om zijn naam te zuiveren’, reageert Wikileaks.

Naar VS of Zweden?

Ook het Amerikaanse gerecht heeft om zijn uitlevering gevraagd, wegens een aanklacht uit 2018. Daarbij ging het over een vermeende samenzwering met klokkenluider Chelsea Manning bij het hacken van een computer in het Pentagon in 2010.

Vraag is nu welke uitleveringsvraag voorrang zou krijgen. Volgens Zweden moeten de Britse autoriteiten daarover beslissen.

Assange werd in Londen al veroordeeld tot 50 weken cel voor het verbreken van de voorwaarden van zijn invrijheidsstelling in 2012.