Voormalige journaliste doodgeschoten in Kabul
Foto: AFGHANPRESIDENTIAL INOFRMATION COORDINATION CENTER

Mina Mangal werd zaterdagochtend in Kabul op straat doodgeschoten. De moord doet de discussie over de veiligheid van vrouwen in het land oplaaien.

Mannen op een motor schoten Mina Mangal dood in de buurt van haar woning in het oosten van Kabul, zegt de politie. Ze zou op weg geweest zijn naar haar werk.

Tegenwoordig werkte Mangal als politiek adviseur in het parlement. Voordien was ze een prominente journaliste en een bekend televisiegezicht in Afghanistan. Ze zette zich ook in voor vrouwenrechten in het land.

Het motief van de moord is nog niet duidelijk, maar zelf had ze zichzelf als een doelwit omschreven omdat ze een uitgesproken persoonlijkheid was. In een bericht op Facebook meldde ze ook al dat ze bedreigd werd.

Er wordt verontwaardigd gereageerd op haar dood. ‘In een land waar mijn leven als journalist in gevaar is, wil ik dat de overheid zich focust op hoe ze ons moet beschermen’, schrijft de Afghaanse journaliste Zalma Kharooty op Facebook. Sommige Afghanen vragen op sociale media zware straffen voor de daders.

De vrees voor onveiligheid voor vrouwen wordt aangewakkerd door de mogelijke terugkeer van de taliban in de overheid nu buitenlandse troepen het land dreigen te verlaten. Onder de taliban mochten vrouwen niet buitenshuis werken en moesten ze buiten vergezeld worden door een mannelijke familielid.