Groot aantal inschrijvingen voor ‘De mol’, maar helft werd geschrapt door één antwoord
Foto: CARLO COPPEJANS

Bijna de helft van alle Vlamingen die zich inschreven voor het zevende seizoen van De mol, hebben zichzelf zonder het te weten buitenspel gezet. En het scheelde geen haar of het spel had ook een andere winnaar gekregen.

Meer dan twaalfduizend Vlamingen schreven zich in voor het zevende seizoen van De mol. Voor de makers een duizelingwekkend aantal, want slechts tweehonderd mensen mochten op gesprek komen. Maar zonder het zelf te weten heeft bijna de helft van de inschrijvers zichzelf buitenspel gezet voor de selecties: 5.528 kandidaten gaven aan dat ze graag wilden meedoen, maar niet als mol. In tegenstelling tot andere jaargangen was hun kandidatuur daarmee meteen van de baan: alleen Vlamingen die ook wilden deelnemen als saboteur, werden toegelaten. En dat had er alles mee te maken dat de mol het afgelopen seizoen voor het eerst pas werd aangeduid toen de tien deelnemers al in Vietnam waren.

Twee punten verschil

Van de tien geselecteerden maakten er vijf nog kans om mol te worden: spoedarts Elisabet Haesevoets, die uiteindelijk ook de mol werd, maar ook Bruno, Kaat, Martijn en Eva. In de eerste aflevering kregen dan drie mensen in Vietnam een scherm te zien met daarop ‘Jij bent de mol misschien’: Elisabet, Bruno en Martijn.

Om een definitieve keuze te maken, legde presentator Gilles De Coster het trio voor de rest van het gezelschap op de rooster. De 23-jarige Martijn viel toen als eerste door de mand: hij was zichtbaar nerveus en bleek zenuwachtig te antwoorden. Bruno (54) deed het aanzienlijk beter, maar de makers waren het meest onder de indruk van Elisabet (33): zij bleef de kalmte zelve en gaf keer op keer mysterieuze antwoorden zonder haar spontaneïteit te verliezen. En de spoedarts bleek ook echt de perfecte keuze, want aanvankelijk geloofde niemand van de negen anderen dat zij de mol was. Veel te emotioneel en te veel een flapuit, vond iedereen. Liesbeth (41) zei zelfs dat Elisabet aanduiden als mol ‘het domste zou zijn wat je kunt doen, dus die verdenk ik totaal niet’. Niet verbazend dus dat Liesbeth als eerste uitgeschakeld werd omdat zij de verkeerde mensen verdacht.

Geen enkele mol is zo lang onder de radar gebleven als Elisabet

Pas vanaf aflevering 5, na de proef in Ha Long Bay, begon piloot Axel (40) zijn pijlen te richten op Elisabet. En hij was de eerste. Hij zou het spel uiteindelijk winnen en 34.050 euro op zak steken. Al scheelde het wel niet veel of Bas had gewonnen: in de finale had Axel 29 van de dertig vragen juist, Bas 27.

Zo saboteerde Elisabet de proef in de C? Chi tunnels

Iedereen herinnert zich de hyperventilatie van Elisabet in de donkere tunnels. Dat was achteraf bekeken allemaal slim gespeeld van de kersverse mol.