Farage en zijn Brexit-partij doen het goed in de peilingen
Farage tijdens een gesprek op de BBC Foto: REUTERS

Meer dan een kwart van de ondervraagde Britten heeft de intentie om voor de Brexit-partij van Nigel Farage te stemmen. Dat zou meer zijn dan Labour en de Conservatives samengeteld.

Een nieuwe opiniepeiling, gepubliceerd door The Observer, voorspelt een klinkende overwinning voor de Brexit-partij van Nigel Farage bij de aankomende Europese verkiezingen. Van de ondervraagde mensen zegt 34 procent de intentie te hebben op Brexit-partij te stemmen. Labour komt daar ver achter met 21 procent, de Liberal Democrats (12 procent) en Conservative Party (11 procent) slagen er ook nog in dubbele cijfers te halen.

De afgelopen weken slaagt de Brexit Party erin steeds sterkere resultaten te noteren in de peilingen. Nochtans is de partij maar officieel opgericht in januari van dit jaar. Farage staat sinds maart aan het roer. Volgens de voormalige leider van UKIP is ‘de beweging voor democratie momentum aan het krijgen’.

Afgelopen vrijdag publiceerde The Financial Times nog een analyse waarin een aantal recente opiniepeilingen gecombineerd worden. Daaruit blijkt ook een steile opmars van de Brexit-partij, die in geen tijd de grootste zou kunnen worden. De Brexiteers halen vooral stemmen bij misnoegde conservatieven en hebben het vroegere UKIP bijna geheel gerecupeerd, volgens de krant.

Farage heeft al aangekondigd dat een overwinning van zijn partij betekent dat een ‘no-deal Brexit opnieuw op tafel komt’.