Meer dan vijftienduizend deelnemers zijn door de Antwerpse straten gestapt in een mars tegen seksueel geweld. Dat gebeurde in alle stilte.

Met een stille optocht van het Koningin Astridplein naar Het Steen hebben meer dan vijftienduizend manifestanten in Antwerpen een signaal gegeven dat seksueel geweld niet langer genegeerd mag worden. Dat zei Eline Van Hooydonck, een van de organisatoren, in haar afsluitende toespraak.

‘Er zijn meer mensen, middelen en tijd nodig om van de strijd tegen seksueel geweld een prioriteit te maken, zonder het te stigmatiseren. We moeten meer inzetten op preventie, hulpverleners en op opvolging van zowel de daders als de slachtoffers.’

De mars werd georganiseerd naar aanleiding van de moord op Julie Van Espen, vorig weekend. Er waren deelnemers uit heel Vlaanderen aanwezig.

Onder hen ook slachtoffers van seksueel misbruik, zoals Rita Van Audenrode. ‘Ik ben hier ook vandaag om te tonen dat er leven is na seksueel geweld. Het is dubbel, deze mars. Enerzijds is dit ontzettend fantastisch, maar anderzijds ben ik ook bezorgd dat de aandacht die het deze week gekregen heeft weer zal verdwijnen.’

Herlees hieronder het liveverslag.