Guaido vraagt Verenigde Staten om militaire hulp bij crisis Venezuela
Foto: EPA-EFE

De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido heeft zijn ambassadeur in de Verenigde Staten opgedragen het Pentagon te vragen om ‘mee te werken’ aan een oplossing voor de politieke crisis in Venezuela.

‘We hebben onze ambassadeur Carlos Vecchio de opdracht gegeven om onmiddellijk een afspraak te regelen en contact te leggen met de leiding van het Southern Command (Amerikaanse legerafdeling die operaties uitvoert in Zuid-Amerika)’, verklaarde oppositieleider Guaido op een bijeenkomst. ‘We hebben altijd gezegd dat we alle middelen zullen gebruiken om de druk op te voeren.’

Het Southern Command heeft nog niet gereageerd op het bericht. Amerikaans president Donald Trump heeft al meermaals duidelijk gemaakt dat alle opties op tafel liggen om het regime van de huidige Venezolaanse president Maduro omver te werpen. Het Southern Command verklaarde vorige week nog dat het bereid is om te kijken of er in de toekomst steun kan geboden worden aan leiders van het Venezolaanse leger ‘die de grondwettelijke macht herstellen’.

Guaido’s poging om Maduro buiten te krijgen en nieuwe verkiezingen te organiseren is de voorbije weken vertraagd, nadat een couppoging op 30 april in de kiem werd gesmoord. Eerder deze week verklaarde Guaido al dat hij ‘waarschijnlijk’ een militaire interventie zou aanvaarden als de Verenigde Staten die zouden voorstellen.

De Venezolaanse minister van Defensie stelde zaterdag op zijn beurt dat een schip van de Amerikaanse kustwacht in Venezolaanse territoriale wateren was gevaren. ‘Dit zullen we niet toelaten.’ Volgens een woordvoerder van het Southern Command was het schip bezig met een antidrugsoperatie in internationale wateren.