Macron verwelkomt gegijzelde burgers terug op Franse bodem
Foto: EPA-EFE

De twee Franse burgers die ontvoerd werden in Benin zijn terug in Frankrijk. Twee soldaten lieten het leven bij hun bevrijdingsactie in Burkina Faso.

De twee Fransen werd ontvoerd in Benin en door hun gijzelnemers naar buurland Burkina Faso overgebracht. Ze werden daar, samen met een Amerikaanse en Zuid-Koreaanse gijzelaar, bevrijd door speciale eenheden van het Franse leger, maar daarbij kwamen twee soldaten om het leven. President Emmanuel Macron ontving de twee Fransen en de Zuid-Koreaan bij hun aankomst op het tarmac van de militaire luchthaven van Villacoublay, ten zuiden van Parijs.

Eerder op de dag had de bevrijde Laurent Lassimouillas nog in de Burkinese hoofdstad Ouagadougou zijn medeleven betuigd aan de familie van de gedode soldaten. En zijn gedachten gingen ook naar de gids uit Benin die bij de ontvoering gedood werd.

Lassimouillas en Patrick Picque werden op 1 mei ontvoerd tijdens hun reis in Benin, in een zone die het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken afraadt. Donderdagnacht werden ze dan bevrijd, samen met de Zuid-Koreaan en ook een Amerikaan.

Even na zijn aankomst in Frankrijk erkende Lassimouillas aan de pers dat ze het advies hadden moeten volgen en de bewuste regio vermijden. Het gaat om het uiterste noorden van Benin, aan de grens met Burkina Faso en Niger. Daar zijn gewapende terreurgroepen actief en is er een risico op ontvoering.