Gele hesjes lokken minder volk op 26e protestdag
Foto: AFP

Zowat 18.600 ‘gele hesjes’ zijn zaterdag in diverse Franse steden de straat opgetrokken. Onder hen waren er 1.200 in Parijs, blijkt uit de cijfers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het cijfer bevestigt de dalende trend van de opkomst, na zes maanden van protest tegen het sociale en fiscale beleid van de regering.

De organisatoren van de gele hesjes betwisten de officiële cijfers. Zij telden zaterdag zelf meer dan 37.000 deelnemers.

Vorige week telde Binnenlandse Zaken in totaal 18.900 demonstranten, van wie 1.460 in Parijs - de organisatoren telden er zelf meer dan 40.000. Dat was ook toen de magerste opkomst sinds de start van het protest medio november. Ook de weken voordien viel het aantal deelnemers al terug. Op 17 november ging het nog om 282.000 mensen.

Onder meer in Lyon en Nantes waren er zaterdag protestmarsen. In beide steden, waar zaterdag de nationale betogingen van de dag plaatsvonden, waren er telkens zowat 2.000 aanwezigen. Ook onder meer in Toulouse en Bordeaux waren er optochten.

In Nantes en Toulouse is het tot rellen gekomen tussen ordetroepen en manifestanten. Zo werd in Nantes een politiebrigade bekogeld met projectielen. Daarop rukten agenten uit en gebruikten ze niet-dodelijke wapens om de menigte uiteen te jagen. In Lyon kregen agenten flessen, stenen en bommetjes toegeworpen. Dan zette de politie traangas in.

Toegevingen

De eerste manifestatie was op 17 november, sindsdien komen elke zaterdag betogers op straat. Ondanks toegevingen van president Emmanuel Macron gaat het protest niet liggen. Hij deed al verschillende beloftes en hield drie maanden lang een ‘Nationaal Debat’, waarbij alle Fransen hun mening kwijt konden.

Tijdens het Nationaal Debat heeft Macron naar eigen zeggen ‘een diep gevoel van onrechtvaardigheid gevoeld: fiscale ongelijkheid, regionale ongelijkheid en sociale ongelijkheid’. ‘Maar ik voelde dat veel mensen vinden dat er te weinig rekening met hen wordt gehouden’, aldus Macron. De president beseft dat daarbij vooral de elite wordt geviseerd, en ‘in de eerste plaats’ hijzelf.

‘Ik geloof dat we meer plaats moeten geven aan de weg van de referenda’, kwam Macron tegemoet aan een eis van de gele hesjes. Hij beloofde ook een daling van de inkomstenbelasting.