Twee agenten opgepakt in zaak autodieven
Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Dinsdag vielen meer dan duizend agenten binnen bij leden van een beruchte autobende. In het kader van die actie werden ook de woordvoerder van de Roma, en twee politieagenten uit Charleroi opgepakt. Dat meldde Sudpresse, en wordt bevestigd door federaal parketwoordvoerder Eric Van Der Sijpt

De Algemene Inspectie van de politie voerde vrijdag een huiszoeking uit op het lokale politiecommissariaat van Roux, een deelgemeente van Charleroi. Ze pakten twee agenten op die ervan verdacht worden de bende te helpen. Van Der Sijpt bevestigde dat beide agenten opgepakt zijn in verband met het dossier. Een van de agenten is aangehouden voor corruptie en schending beroepsgeheim, de andere agent wordt nog verhoord. 

De woordvoerder van de Roma protesteerde woensdag nog aan het justitiepaleis, maar werd donderdag opgepakt. De woordvoerder deed zijn beklag over de inbeslagname van de woonwagens. Hij werd opgepakt en onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Van Der Sijpt preciseerde dat de man ook gezocht wordt voor meerdere feiten die aan het dossier gelinkt zijn.

Grootschalige politie-actie

Meer dan 1.200 politiemensen voerden dinsdag een 200-tal huiszoekingen uit en pakten daarbij meer dan 30 personen op. Die worden verdacht van meer dan 500 feiten van oplichting in verband met de verkoop van voertuigen via het internet. De bende zou de afgelopen twee jaar liefst 500 auto’s hebben gestolen van particulieren.

De bende maakte over het hele land slachtoffers. Telkens gingen ze op dezelfde manier tewerk. Ze klopten aan bij mensen die hun - vaak dure - auto te koop aanboden, en beweerden dat ze geïnteresseerd waren. Over de verkoopprijs werd niet gediscussieerd, vaak gingen ze meteen akkoord. Ze betaalden de wagen met een app op hun smartphone, of toonden een vervalst overschrijvingsbewijs. Pas na enkele dagen ontdekten de gedupeerden dat ze bedrogen waren en dat het geld nooit op hun bankrekening was gestort. De verkopers waren dan al lang verdwenen, en de auto was naar het buitenland verscheept.

Omdat de fraude zo massaal bleek, nam het federaal parket enige tijd geleden het onderzoek over.

De meeste bendeleden zijn afkomstig uit Oost-Europa en situeren zich in het Roma-milieu. Ongeveer 200 gelijktijdige huiszoekingen vonden dinsdagochtend plaats in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Ook op kampeerterreinen waar de Roma-leden in caravans wonen, zoals bijvoorbeeld in de Brusselse gemeente Anderlecht, viel de politie binnen. Volgens het federaal parket gaat het om één van de grootste politieoperaties van de afgelopen twintig jaar.

De Roma protesteerden woensdag aan het justitiepaleis tegen de inbeslagname van de woonwagens. Na iets meer dan een uur maakten ze een einde aan hun actie, die zonder incidenten verliep.