Permanente politiebewaking voor burgemeester Londen na aanhoudende bedreigingen
Foto: EPA-EFE

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, staat wegens aanhoudende bedreigingen op sociale media onder permanente politiebewaking. Volgens Khan nam het aantal verwensingen en bedreigingen exponentieel toe rond het Brexitreferendum in 2016.

Het Londense stadsbestuur droeg vorig jaar in een periode van drie maanden tijd zeventien dossiers rond bedreigingen aan het adres van Khan over aan de politie, zo meldt The Times. In totaal werden in diezelfde periode 237 bedreigingen op sociale media richting Khan geteld.

Volgens Khan variëren de bedreigingen van ordinaire scheldpartijen tot dreigementen over een terreuraanval.

‘Ik laat me niet kleineren door dit soort mensen, maar kan er tegelijk ook niet om heen dat mijn naasten zich grote zorgen maken’, zei Khan. ‘Het klopt niet dat doordat ik de burgemeester van Londen en moslim ben, ik politiebewaking nodig heb.’

Brexit

‘Het referendum rond de Brexit heeft zaken naar de oppervlakte gebracht, zelfs genormaliseerd, die absoluut niet normaal zijn’, vervolgde Khan.

De Londense burgemeester is niet de enige die melding maakt van toegenomen politieke spanningen in het Verenigd Koninkrijk rond de Brexit. Tientallen parlementsleden hebben de afgelopen maanden ook al gezegd dat ze door de hoogoplopende discussies rond het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie het doelwit zijn geweest van bedreigingen met de dood of verkrachting.