Een brillenzaak aan de toeristische Grasmarkt in Brussel maakt reclame met drie opvallende apparaten in de vitrine. Het Brusselse stadsbestuur laat onderzoeken of daarvoor de benodigde toestemming is aangevraagd.

Een wiel waaraan een staaf is bevestigd, waarop dan een valse penis is vastgemaakt. Een mechanisch systeem dat het wiel doet draaien, waardoor de staaf met valse penis heen en weer schuift. Zo werken de drie opvallende machines die in de vitrine staan van het Brusselse filiaal van de Nederlandse brillenwinkelketen Polette.com.

De keten specialiseert zich in goedkope monturen en glazen, gefabriceerd in China. Op de vitrines van de winkel staat dan ook ‘Stop getting f*cked by the optical industry’. Of: ‘Laat je niet meer naaien door de klassieke brillenindustrie’. Naast het filiaal in Brussel zijn er ook al winkels in Parijs en Rijsel. En ook in die vestigingen schuiven de penissen heen en weer.

Alleen: het Brusselse filiaal van Polette.com staat in de zone die door de Verenigde Naties is erkend als cultureel erfgoed. ‘De winkel ligt in de Unesco-zone. Als je speciale dingen doet, moet je daarvoor eerst toestemming vragen’, zegt Fabian Maingain (DéFi), de Brusselse schepen van Handel. ‘Mijn diensten gaan na of dat is gebeurd.’

Twee jaar geleden liet de Antwerpse politie al eens opblaasbare sekspoppen weghalen uit de etalage van modezaak Fish & Chips. De poppen waren ‘in strijd met de goede zeden’, zo luidde het toen.

Brussels stadsbestuur voert onderzoek naar ‘penismachines’ in vitrine brillenwinkel
Foto: rr