Consternatie op de World Relays, waar Belgische ploeg eerst wel en dan niet gediskwalificeerd wordt:
Dylan Borlée was de enige van de Borlée-broers die in actie kwam Foto: Photo News

De Belgian Tornados hebben zich zaterdag op de World Relays in het Japanse Yokohama zonder problemen geplaatst voor de A-finale op de 4x400 meter. Door die finalestek mogen de Belgen hun koffers voor het WK in Doha pakken.

Dylan Borlée, Robin Vanderbemden, Julien Watrin en Jonathan Sacoor liepen in hun reeks naar de tweede tijd (3:03.70). Alleen Japan (3:02.55) deed beter. De snelste twee landen van elk van de drie reeksen plaatsten zich voor de finale, net als de twee beste verliezende tijden. Om hun ticket voor het WK in Doha (27 september tot 6 oktober) te halen, moesten de Belgen binnen de top tien eindigen. Omdat ze de A-finale haalden, is dat ticket dus al binnen.

Uiteindelijk liepen de Belgen pas de achtste chrono van de reeksen. De Verenigde Staten (3:02.06) waren het snelste, voor Trinidad en Tobago (3:02.49), Japan uit de reeks van België, Jamaica (3:02.67); Zuid-Afrika (3:02.77), Groot-Brittannië (3:03.11) en Australië (3:03.53).

In eerste instantie moest Jonathan Borlée als derde lopen, maar hij haakte af omdat hij geen risico wilde nemen met de hamstrings. Watrin verving hem.

“Het bewijs dat we het ook zonder de tweeling kunnen”

Zonder Kevin en Jonathan Borlée leken de Tornados onthoofd, maar de tweeling werd niet gemist. “Het bewijs is geleverd dat we het ook zonder hen kunnen”, stelde Robin Vanderbemden vast. “We hebben bewezen dat we ons kunnen kwalificeren voor het WK zonder de tweeling. Ook al is het goed dat we hen hebben, we waren er al van overtuigd dat we het konden zonder hen en nu bewijzen we het opnieuw. Dit is dezelfde ploeg als de reeks op het EK in Berlijn en dat werkt echt goed. Er kunnen altijd atleten vertrekken of bijkomen, maar het is duidelijk dat deze opstelling toch een mooie ploeg is voor de toekomst.”

Julien Watrin moest is extremis de geblesseerde Jonathan Borlée vervangen. “Ik wist het net voor de opwarming”, legt hij uit. “Het is al eens gebeurd bij een blessure dat het bericht echt op het laatste moment kwam, maar nu kon ik me sereen opwarmen. Bovendien wist ik ook al van gisterenavond dat als Jonathan Borlée zou uitvallen ik dan zijn plaats zou innemen, als derde dus. Daar heb ik me kunnen op voorbereiden.”

Net zoals de drie andere Tornados is ook Watrin tevreden dat het doel, kwalificatie voor het WK in Doha, nu al bereikt is. Zijn persoonlijke prestatie vond hij beter kunnen. “Op het einde van mijn wedstrijd kwam ik heel raar uit de bocht en daardoor was mijn laatste rechte lijn niet top. Het was mijn eerste outdoor-wedstrijd. Er komen nog wedstrijden waarin ik het beter kan doen.”

Gemengde ploeg dan toch naar finale

De gemengde estafetteploeg mag op de World Relays in het Japanse Yokohama dan toch aantreden in de finale op de 4x400 meter. België won zijn reeks, maar werd nadien gediskwalificeerd omdat de late wissel van Jonathan Sacoor door Dylan Borlée niet correct doorgegeven werd. Die beslissing werd daarna gelukkig teruggedraaid.

Julien Watrin, Camille Laus, Liefde Schoemaker en Dylan Borlée liepen in hun reeks naar de winst in 3:18.03. Hiermee hielden ze Brazilië (3:18.26) achter zich, dat zich ook voor de eindstrijd plaatste. De snelste twee landen van elk van de drie reeksen plaatsten zich voor de finale, net als de twee beste verliezende tijden.

"Je moet de loopvolgorde via een formulier doorgeven", reageerde delegatieleider Max De Vylder bij Belga. "Dat wordt dan elektronisch ingegeven. Sacoor stond aanvankelijk als vierde loper genoteerd. Voor de deadline hebben we evenwel een correcte wijziging uitgevoerd, met Dylan in de plaats van Jonathan. Je krijgt daarvoor een gehandtekend formulier. Blijkbaar heeft de informaticadienst die wijziging niet gekregen. We waren euforisch, tot er 'gediskwalificeerd' op het scorebord kwam. Ik heb meteen ons getekend formulier uit mijn rugzak gehaald en aan de officials getoond. Gelukkig was het dan oké."

Belgian Cheetahs naar B-finale

Eerder zaterdag stelden de Belgian Cheetahs hun deelname aan de B-finale veilig. Camille Laus, Hanne Claes, Paulien Couckuyt en Lucie Ferauge liepen in de reeksen naar de twaalfde plaats. Later zaterdag (14u22 Belgische tijd) volgen dan de reeksen van de 4x400 meter gemengd. Camille Laus, Liefde Schoemaker, Julien Watrin en Jonathan Sacoor verdedigen (normaliter) de Belgische eer.

De A- en B-finales volgen zondag.